Gyurcsány Ferenc szombaton jelentette be lemondását a pártelnöki posztról. A megyei elnökök és az MSZP tisztségviselői ebben a tudatban ültek össze kedd délelőtt.

A hivatalos közlemény szerint az MSZP felső- és középvezetése kemény, szenvedélyes vitában tárgyalt a baloldal jövőjét alapvetően meghatározó teendőkről. A Hírszerző internetes újság értesülése szerint Gyurcsány Ferenc durván nekiment Szekeres Imrének, akit állítólag gyenge minőségű embernek nevezett. Szekeres a támadás ellenére esélyes pártelnökjelöltnek számít.

Gyurcsány Ferenc először 84 éves egykori mentorát, Vitányi Ivánt ajánlotta pártelnöknek, majd a második körben bedobta a hozzá hű Lendvai Ildikó nevét. Lendvai először nem akarta vállalni a felkérést, de párttársai nyomására végül igent mondott. Állítólag Kiss Péter és Szekeres Imre is visszalépett javára. Kiss nem erősítette meg ezt az a visszalépéséről szóló információt.

A Független Hírügynökség úgy tudja, Gyurcsány Ferenc az MSZP pártalapítványa és pénzosztó háttérszerve, a Táncsics Alapítvány élére vonul vissza. A Népszabadság úgy tudja, Gyurcsány arról beszélt párttársainak, hogy az alapítványt ki kell szervezni az MSZP alól.

Fodor Gábor közölte, hogy az SZDSZ nem akar beleszólni az MSZP belső ügyeibe. A liberális párt elnöke ugyanakkor elmondta furcsállaná, ha Gyurcsány nem távozna pártelnöki posztjáról.

(hírTV)