„…nagyon buta lenne az a párt, amelyik 2007-ben a létező és a saját programját, végrehajtó miniszterelnök helyére alternatív neveken gondolkodna” – fogalmazott a frakcióvezető.

Szili Katalin házelnök neve nem merült fel Gyurcsány Ferenc lehetséges utódaként – jelentette ki az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió reggeli műsorában.

„Nem merült fel a neve, nem azért mert ő egy alkalmatlan politikus, hanem azért, mert nagyon buta lenne az a párt, amelyik 2007-ben a létező és a saját programját, mármint a párt programját végrehajtó miniszterelnök helyére alternatív neveken gondolkodna” – fogalmazott Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy más név sem merült fel.

Arra a felvetésre, hogy „finom kritikával” illette az Országgyűlés elnökét, amikor ő a nyilvánosság előtt bírálta az MSZP és a kormány tevékenységét, azt válaszolta, két előfeltétele van annak, hogy valaki a nyilvánosság elé álljon akár jogos, akár jogtalan kritikájával. Egyrészt nem csak azt kell megmondani, mi a rossz a programban, módszerekben, hanem alternatívát is fel kell kínálni, másrészt az alternatívát azzal a közösséggel is közölni kell, „akiken áll, hogy alakul, hogy áll a MSZP politikai szekerének rúdja”.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta azt is, nem látna abban „semmi rosszat”, ha Szili Katalin belépne az MSZP szocialista platformjába. Kitért arra, hogy a házelnök egy beszélgetés keretében megemlítette neki, egyelőre még nem lépett be a szocialista platformba és minden ellenkező híresztelés ellenére sosem volt a népi platform tagja, így nem volt honnan átlépnie. Ugyanakkor az Országgyűlés elnöke jelezte, hogy szívesen eljárna a szocialista platform rendezvényeire – tette hozzá. (Baja Ferenc államtitkár a Népszabadság keddi számában azt nyilatkozta, „őszintén örül”, hogy Szili Katalin belépett a szocialista platform tagjai közé. A napilap hétfőn azt írta, hogy Szili Katalin „hátat fordított az általa támogatott népi platformnak”, és a napokban belépett a szocialista platformba.)

Arra a kérdésre, hogy Szili Katalin jó tanácsadókra hallgat-e, amikor „feltűnik” a jobboldali sajtóban, Lendvai Ildikó azt válaszolta, nehéz szerep egy párt meghatározó személyiségének lenni és mellette házelnökként is tevékenykedni. Az utóbbi integráló, „pártokon felülre szólító szerep”, így természetes, hogy megszólal, míg szocialista politikusként „óvatosnak kell lennie”. „Nehéz lehet eltalálni, mikor melyik szerepet kell választani” – jegyezte meg Lendvai Ildikó.

(MTV)