Fotó: Pesti Srácok
Az egykori étterem és közösségi ház épülete Balatonaligán
Hirdetés

A fővárostól könnyen megközelíthető Balatonaliga a magyar tenger délkeleti csücskénél fekszik, egybeépülve Balatonvilágossal. Nem véletlen, hogy már a századforduló után gombamód megszaporodtak itt a villák, nyaralók, jórészt a tehetősebb budapesti polgárság tagjai engedhették meg maguknak, hogy ide építkezzenek – ismerteti a portál.

Hatalomra kerülésük után a kommunisták részéről általánossá vált a nekik megtetsző magántulajdon kisajátítása. Jobb esetben az elkobzott ingatlan helyett felajánlottak egy másikat valahol a közelben, de arra is volt példa, hogy a kiszemelt ingatlan tulajdonosát meghurcolták, eljárás alá vonták, és így tették rá a kezüket az adott ingatlanra – hívja fel a figyelmet a cikk.

A visszaemlékezések szerint itt akkor is volt déligyümölcs, valamint különféle húsételek, amikor az országban jegyrendszert kellett bevezetni

– olvasható a hírportálon.

Az aligai üdülőterület a sajátos természeti adottságai okán is kívánatos lett a kommunista hatalom számára, a Balaton medrének szélétől nem messze ugyanis egy természetes magaspart húzódik, amely védelmet is nyújt. A kerítéssel körbevett és fegyveres őrök garmadája által éjjel-nappal erősen őrzött területet csak „aligai objektumként” emlegették, sokáig nem is volt hivatalosan elismerve, hogy ez a hely egyáltalán létezik – írják.

A teljes cikk képgalériával és további részletekkel ITT érhető el.

Korábban írtuk