Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Az eseményen az 1977-ben átadott sportcsarnok, valamint az ott otthonra lelt PLER kézilabdacsapat múltját felidéző kisfilm levetítése után Tarlós István elevenítette fel az 1950 óta Budapest XVIII. kerületének számító városrész történetét. Kiemelte: a csarnok mindig a pestszentlőrinci sportélet jelképének számított. Hozzátette: az intenzív és sokoldalúan kihasznált épület a 21. század igényeit már nem képes kielégíteni, miután műszakilag és energetikailag is elavult.

„Az eddigi sportcsarnok 400 néző befogadása volt alkalmas, az új aréna akár 1000 látogatót is képes fogadni, sporteseményeken kívül pedig más jellegű rendezvények befogadására is alkalmas lesz” – mondta a főpolgármester, jelezve, az új létesítmény energiatakarékos és akadálymenetesített lesz.

Tarlós István közölte: az új aréna példa lehet arra, hogy a kis közösségek milyen sokat tehetnek a lakosság egészségéért.

„A sportnak az egészségmegőrző szerepén túl közösségformáló és közösségmegtartó ereje is van, így a közjót szolgálja. A mai alapkőletétellel új korszak kezdődik a XVIII. kerület és az itteni sport életében” – mondta. Kiemelte: Budapest vezetése közel tíz éve támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a közösségek életének minőségi javítását szolgálják.

Ughy Attila, pestszentlőrinci polgármester emlékeztetett arra, hogy az egykori téglagyár helyén 1977-ben épült fel az a sportcsarnok, amelynek falait már elbontották, hogy hamarosan egy modernebb váltsa fel, majd utalt a kormány sportpolitikájára, amely lehetővé teszi a sportlétesítmények és sporttelepek megújítását.

„A Budapest Airport Aréna néven új életre kelő létesítmény reményeink szerint tovább színesíti a kerület sportéletét, és a 21. század igényeinek megfelelve nemzetközi események megrendezésére is alkalmas kézilabdacsarnokká válik” – mondta Ughy Attila.

A bruttó 2,163 milliárd forintba kerülő munkálatok februárban kezdődtek el, és a tervek szerint 12-15 hónap múlva, jövő nyáron vagy ősszel fejeződnek be. Az épületen kívül megújul a környezet is, növelik a parkolóhelyek számát, míg a csarnok előtti zöld területre fitnesz-parkot terveztek.

Az alapkőletétel során a díszvendégek elhelyeztek egy időkapszulát is, amelybe az általuk aláírt emléklap, a kerület zászlaja és egy kerületi újság, a ferihegyi repülőtér kifutópályájának egy darabja, valamint a PLER-játékosok által dedikált mez került, míg a Magyar Kézilabda Szövetséget képviselő Zsiga Gyula szakmai igazgató a szövetség zászlaját helyezte el benne.