Fotó: MTI/Vajda János

Soltész Miklós a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új óvodájának alapkőletételi ünnepségén elmondta: az egyház által indított országos óvodaprogram segítségével hatvanhat helyszínen több mint kétszáz csoportszobát újítanak fel vagy hoznak létre, ami összesen ötezer helyet érint, amiből háromezer teljesen új lesz.

Hirdetés

A szerencsi, ötven gyermeket fogadó új óvodát a Tiszáninneni Református Egyházkerület 573 millió forintból, a kormány támogatásával építi fel – tette hozzá az államtitkár.

Az ukrán-orosz háború kapcsán kifejtette, az a szövetség, amelyet a kormány az oktatás-nevelés területén kötött a felekezetekkel, vonatkozott a közösségek és az egész nemzet építésére is. „Tapasztaljuk azt”, a különböző egyházi szeretetszolgálatokon keresztül az egyházak mennyi emberen segítenek, és nyújtanak támogatást ebben a nehéz háborús időszakban a menekülőknek és a rászorulóknak – fűzte hozzá a politikus.

Hangsúlyozta, hogy az óvodák a gyerekek fizikai és lelki fejlődését egyaránt segítik. „Az egy hónap múlva esedékes népszavazás meg fogja határozni gyermekeink jövőjét: olyan ideológiát támogat-e Magyarország nemzete és a közösség, amely teljesen életidegen, vagy olyat, ami teljesen közel áll nemcsak a katolikus-keresztény tanításhoz, hanem a teremtett világhoz is” – fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve vegyenek részt a népszavazáson, „és gyermekeink jövőjét közösen védjük meg”. Megjegyezte, ugyan fontos dolog az óvodák felújítása és építése, de ha közben lelki szempontból lerombolják a gyermekek jövőjét, abból óriási kár keletkezhet.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje köszöntőjében elmondta, a jövőben elkezdődik a református iskola energetikai rekonstrukciója, megújul a gyülekezeti ház és a templom, az egyházkerület pedig elkezdte az idősotthon megújítását is.

A képviselő emlékeztetett, Szerencs része és szereplője a Tokaj-Hegyalját és a Zemplént érintő kiemelt fejlesztési programnak, amiben nagyon fontos szerepet tölt be a református egyház is.

Korábban írtuk