Fotó: MTI/Illyés Tibor
Nemzetiségi képviselő és szószólók eskütétele

Kövér László köszöntőjében kiemelte: a rendszerváltoztatás után az alkotmányos berendezkedés egyik legnagyobb jelentőségű változtatása az volt, amikor az Országgyűlés elhatározta, hogy létrehozza a nemzetiségű képviselők és szószólók intézményét, valamint azt a bizottságot, aminek a szószólók a tagjai lettek.

Hirdetés

Az Országgyűlés elnök gratulált a hétfőn esküt tevő nemzetiségi szószólóknak, valamint Ritter Imre bizottsági elnöknek és azt javasolta, hogy – a saját közösségük felé történő lojalitásuk megtartása mellett – dolgozzanak együtt ennek a politikai nemzetnek, ennek az országnak, minden magyar polgárnak a felemelkedéséért és jólétéért.

Kövér László rámutatott: az elmúlt ciklusok tapasztalatai alapján állítható, hogy számíthattak a szószólók támogatására, konstruktív részvételére a parlament munkájában. Azt ígérte, hogy a most induló ciklusban megújult megbízatását igyekszik erre is felhasználni. Bármikor – akár külön-külön, akár Ritter Imre bizottsági elnökön keresztül – ha hozzá fordulnak, nyitott ajtóra találnak – mondta.

Az Országgyűlés elnöke megköszönte az elmúlt ciklusban elvégzett munkájukat, és azt kívánta, hogy a mostani ciklusban a saját és közösségük mércéje szerint legyenek annyira sikeresek, hogy ismét elnyerjék ezt a megbízatást.

Az eskütételen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, köszöntötték az alapvető jogok biztosát és helyettesét.

A törvény alapján a nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget nemzetiségi szószóló képviseli az újonnan megalakult Országgyűlésben. Az áprilisi országgyűlési választás eredménye alapján nemzetiségi képviselő lett Ritter Imre és 11 szószóló tett esküt nemzetisége nyelvén Kövér László előtt.

A 11 nemzetiségi szószóló: Akopjan Nikogosz (örmény), Alexov Lyubomir (szerb), Giricz Vera (ruszin), Grexa Liliána (ukrán), Kissné Köles Erika (szlovén), Koranisz Laokratisz (görög), Kreszta Traján (román), Paulik Antal (szlovák), Rónayné Slaba Ewa Maria (lengyel), Szolga József (horvát), Varga Szimeon (bolgár).

Korábban írtuk