Barabás. Ahogyan a többi négy határátkelőhelyre, a Karitászhoz is hullámokban érkeznek a menekültek. Busszal, autóval, gyalog érték el Mezőkaszonyt, az utolsó ukrán települést, majd vártak kitartóan, hogy átengedjék őket. Zagyva Richárd, a segélyszervezet országos igazgatóhelyettese szerint szinte minden nemzetiség megfordult már az elmúlt négy napban itt. 

Hirdetés

– Megmelegednek, esznek valamit, és a legtöbben mennek is tovább. Budapestre, vagy akár egy másik, nyugati országba indulnak innen. Sokaknak a Karitász segítsége lendíti tovább az utat, információt adunk, jó szót. Mindenkinek segíteni szeretnénk, biztos pont lenni abban az időben, amíg itt vannak. Tudjuk, hogy rendkívül nehéz a helyzetük, hogy fáradtak, csüggedtek és félnek…

Az elmúlt napokban ötezernél is több menekült érkezett erre a határátkelőhelyre, köztük olyanok is, akik Ukrajnában egyetemi hallgatók voltak. Ghánai, indiai, kolumbiai diákok keresik most annak a lehetőségét, hogy visszatérjenek szülőhazájukba. De ha lehetséges, folytatni szeretnék tanulmányaikat, s majd a tudás birtokában hazatérni. 

Écsy Gábor országos igazgató nem kevés tapasztalatot szerzett már a hasonló segítségnyújtások során.

Korábban írtuk

– Azt szeretnénk, ha a Karitász-munkatársakkal és önkéntesekkel találkozó, úton lévő ukrajnai emberek megtapasztalnák azt a személyes figyelmet, amit mi a segítségnyújtás alapjának tartunk. Lehet, hogy nyelvi nehézség, fáradtság, kialvatlanság nehezíti a munkát, de bízunk abban, hogy az ide betérők megtapasztaljanak valamit abból a reményből, ami nekünk is nap mint nap erőt ad. Szeretnénk ebben a helyzetben, ha csak rövid időre is, de támaszuk lenni ebben a küzdelemben.


Kedden este Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is felkereste a fogadópontot, galériánkban erről is láthat képeket.

képgaléria