A Bűn és büntetlenség című filmet a Mandiner blog két újságírója, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás forgatta Biszku Béláról, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni felelősségre vonásokban részt vevő belügyminiszterről. A film bemutatásához Biszku Béla és családja először nem járult hozzá, de a szerda délutáni szűk körű vetítést megelőzően a készítők arról tájékoztatták a hvg.hu-t, hogy a család – miután megtekintette a filmet – megváltoztatta korábbi döntését.

Kedden a parlament kulturális bizottságában is részleteket mutattak be a filmből az alkotók jelenlétében. A bizottság országgyűlési határozati javaslatot fogadott el, amelynek értelmében nem lehetne személyiségi jogokra hivatkozva betiltani történelmi dokumentumfilmeket. Novák Tamás elmondta, hogy az Uránia Filmszínházban szerették volna bemutatni a filmet, de a képhez, hanghoz fűződő személyiségi jogok alapján a család ezt megtiltotta. Az alkotók a bemutatás melletti érvelésükben elmondták, hogy Biszku Béla 1957 és 1961 között közszereplő volt, ráadásul előzetesen írásban is hozzájárult a film leforgatásához.

Skrabski Fruzsina hangsúlyozta, hogy a parlamenti kulturális bizottság vitájában fontos szempont volt, hogy Biszku mint közszereplő, ne tagadhassa meg a vele készített interjú bemutatását. Skrabski elmondta azt is, hogy szerdán nagy tömegre számítanak a film vetítésekor – ugyanis szeretnék zárt körben mégiscsak közreadni munkájukat a Menta teraszon este héttől -, éppen ezért több vetítés is lesz várhatóan, óránkénti ütemezésben.

(hvg.hu)