Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója bejelentette, már csak az iratismertetés van hátra, majd két-három héten belül vádemelési javaslattal adják át az ügyészségnek a 13 ezer oldalnyi iratanyagot.

A vizsgálat főbb adatai: 703 tanút hallgattak ki, 416 felismerésre bemutatást tartottak, 65 szakértői véleményt szereztek be, 347 bűnjelet foglaltak le, 27 személyt gyanúsítottak meg különböző bűncselekményekkel. A nyomozás eddigi bűnügyi költsége meghaladja a 68 millió forintot.

Pogány Péter a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője ismertette, hogy a nyomozás adatai szerint mi is történt a bűntény éjszakáján a veszprémi Patrióta lokálban. A vizsgálat szerint a támadásért felelős 25 fős enyingi társaság hajnali háromnegyed kettőkor érkezett meg a bárba. Eredetileg Székesfehérvárra akartak menni, hogy megtorolják az egyiküket – az enyingi R. Jánost – egy nappal korábban ért sérelmet, aki Fehérváron összetűzésbe került egy társasággal. Mivel azonban szombat éjszaka a felderítésre kiküldött emberük nem találta meg Székesfehérváron a megfenyíteni szándékozott személyeket, úgy döntöttek, hogy máshová mennek szórakozni.

Véletlenül kerültek éppen Veszprémbe, ahol a Patrióta lokálban már a megjelenésükkel riadalmat keltettek, ugyanis erőszakosan léptek fel, belekötöttek a szórakozóhely vendégeibe. Az alagsori diszkóban kirobbant verekedést is a társaság öt tagja provokálta, akik tánc közben kinézték maguknak a lokálban tartózkodó legnagyobb termetű embert – a 211 centiméteres Marian Cozmát – akit Németh Győző szándékosan hátulról fellökött.

Társai, Rafael Sándor, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba azonnal bekapcsolódtak a verekedésbe, míg Cozmát a csapattársai – Zsarko Sesum, Ivan Pesics és Uros Vilovski – igyekeztek megvédeni a túlerőtől. Pogány Péter szerint bizonyítani tudják, hogy a diszkóban Rafael Sándor szúrta vesén Marian Cozmát, aki sérülten kimenekült a bár elé. A nyomozás adatai szerint a támadók közül hárman – Rafael, Németh és Sztojka – futottak utána, majd a bejárat előtt körbevették a vérző sportolót. Ekkor Rafael szíven döfte Cozmát, míg Németh vesén szúrta Pesicset. A földön fekvő Cozmához lehajoló Sesumot Németh teljes erőből fejen rúgta. A csapattársai segítségére siető Vilovskit a bárból időközben kitóduló enyingi társaság tagjai üldözőbe vették, de az elfutó sportolót nem érték utol. Ezek után a támadók elmenekültek a helyszínről, az általuk használt késeket feltehetőleg eldobálták, ám ezeket a rendőröknek később nem sikerült megtalálniuk.

Jelenleg 14 gyanúsított van előzetes letartóztatásban, egy személy házi őrizetben, egy gyanúsított pedig éppen egy korábbi bűnügyben kiszabott börtönbüntetését tölti. A Cozma-ügyben a gyanúsítottak terhére nemcsak a Patrióta lokálban történtek róhatók, de a bűnténnyel összefüggésben többeket meggyanúsítottak kitartottsággal és magánokirat-hamisítással is. Ezen túl a nyomozás során feltárt tények alapján számos egyéb büntetőeljárás is indult, amelyekben nem csak a gyanúsítottakat, hanem más személyeket is meggyanúsítottak egyebek mellett csalással, hamis tanúzással, garázdasággal, ittas járművezetéssel.

Szombaton délután leplezik le a Veszprém Aréna előtti téren Marian Cozma mellszobrát, Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását. A Veszprém Kézilabda Fan Club által koordinált gyűjtés során közel hatmillió forint jött össze a bronzszobor elkészítésére, amelynek avatására Cozma halálának első évfordulóján kerül sor. Az eseményen részt vesz a meggyilkolt sportoló édesapja, Petre Cozma, valamint két testvére is.

(Népszabadság)