A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy férfit (K. Istvánt, K. Árpádot, P. Zsoltot és Cs. Istvánt) gyanúsítanak, akiket tavaly augusztusban a debreceni Perényi1 nevű szórakozóhelyen vettek őrizetbe. Mind a négyen ott dolgoztak. Cs. István kivételével a többieket sok ember életét veszélyeztető, aljas indokkal, részben 14 év alatti kiskorú sérelmére, több emberen elkövetett emberöléssel vádolják, amelynek tényleges életfogytiglan is lehet a büntetése. A Cs. Istvánra vonatkozó vádemelési javaslat előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettében bűnsegédletről szól, ő egyedül nem ölt, hanem sofőrként vett részt a támadásokban a két utolsó helyszínen.

A vádemelési javaslatba bekerült az aljas indíték, ami a rasszista motivációra utal. Az indítékról a sajtótájékoztatón annyit mondtak, hogy az elkövetők félelmet akartak kelteni, és mindezt a romákkal szembeni régi – nem részletezett – sérelmeik alapján izzó bosszú táplálta. Tóth András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy az áldozatoknak semmi közük nem volt ezekhez a sérelmekhez. „Egyszerűen pont ők laktak stratégiailag könnyen megközelíthető helyen. Az elkövetők nem voltak annyira bátrak, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak” – tette hozzá.

Az elkövetők egyébként a településekre az alapján figyeltek fel, hogy valamilyen számukra érdeklődésre számot tartó, nagy nyilvánosságot szerző esemény történt, mint például 2008 júniusában a Magyar Gárda vonulása Galgagyörkön. Egy hónappal később itt lőttek először cigányok lakta házakra a sorozat elkövetői.

Az NNI-vezetők szerint a sorozat domináns embere, értelmi szerzője K. Árpád volt, a gyanú szerint Tiszalökön ő gyilkolt golyós lőfegyverrel, a többi helyszínen biztosította társait. Tatárszentgyörgyön és Kislétán K. Árpád testvére, K. István lőtt sörétes fegyverrel, Nagycsécsen P. Zsolt volt az elkövető.

A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, sőt, egymásra terhelő vallomásaik is voltak, de ezeket a sajtótájékoztatón nem részletezték. Tóth András annyit mondott, hogy a gyilkosságokat mindannyian tagadják, csak annyit mondtak, hogy ott voltak a helyszíneken, és volt, aki beismert rongálást és Molotov-koktélos támadásokat.

További részletek az Index oldalán: http://index.hu/bulvar/2010/08/09/romagyilkossagok/