Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Az eljárásban harminckét oktató foglalkoztatását vették górcső alá a revizorok, ám csupán Karácsony esetében találtak szabálytalanságokat: hiányzott a nyelvvizsga és a doktorjelölti jogviszony. Ahhoz, hogy mégis alkalmazzák, vélhetően szükség volt a baloldali döntéshozókkal kiváló kapcsolatot ápoló akkori egyetemi rektor, Mészáros Tamás nagylelkűségére is, írja a lap.

Az OH megállapította, hogy Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt. A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hivatalossá vált tehát, hogy a főpolgármester, aki a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként indul, jogszerűtlenül oktatott az akkoriban a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette Corvinus egyetemen tanársegédi, illetve adjunktusi pozícióban.

Az OH vizsgálatának eredménye nem meglepő, ugyanis az elmúlt hónapokban a Magyar Nemzet és más sajtóorgánumok is feltárták, hogy Karácsonynak nincs sem angolnyelv-vizsgája, sem PhD-fokozata, holott korábbi életrajzaiban előfordult, hogy erre hivatkozott.

Korábban írtuk

Túl azon, hogy a hivatalos vagyonnyilatkozatában nem tudta helyesen leírni az adjunktus szót – az „adjuntkus” kifejezéssel hivatkozott önmagára –, szintén a miniszterelnök-jelölti jelentkezése napján kiderült róla, hogy a 2018-as kampányban valamiért szerepelt az életrajzában egy PhD-fokozat, méghozzá 2007-ből.

Karácsony Gergely az ATV-nek egy interjúban azt mondta, hogy azért nem sikerült megírnia a doktori disszertációját, mert a PhD-képzés megkezdését követően hamarosan aktív politikus lett, a kettőt pedig egyszerre már nem bírta. „Nincs ebben semmi rejtegetnivalóm. Én kétezer…, ha jól emlékszem, 2007-ben kezdtem el a Politikatudományi Doktori Iskolán a képzést az ELTE ÁJK-n” – magyarázkodott Karácsony.

Tehát azt állította, hogy a doktori tanulmányait 2007-ben kezdte, 2010-től pedig az LMP országgyűlési képviselőjeként aktív politikussá vált. A kettő közötti három év pedig nem volt elegendő arra, hogy megírjon egy doktori értekezést.

Egy PhD-képzés egyébként éppen három tanévből áll. A Corvinus Egyetem jelenlegi rektora, az akkor még csak tanszékvezető Lánczi András viszont másképp emlékszik a történtekre. – Karácsonyt még 2004-ben vettem fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladatainkat. Ekkor Karácsony már PhD-hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén – mondta el Lánczi András.

Az angoltudásbeli hiányossága már a hivatalos miniszterelnök-jelölti bejelentkezése előtt lavinát indított el, emiatt gyakorlatilag már az előválasztás rajtvonalán elhasalt Karácsony. A brit The Economist című lapnak magyar nyelven adott interjút a főpolgármester. A nyelvtudás hiányára május 8-án Fürjes Balázs államtitkár hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében.

Karácsony a vita kirobbanását követő hétfőn a közösségi oldalán így magyarázkodott: „A miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém, legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül.” Néhány órán belül előkerült egy tavalyi felvétel, amikor Szijjártó Péter fordított a dél-koreai nagykövet jelenlétében a láthatóan alapkommunikációra is képtelen főpolgármesternek.

Karácsony nyelvvizsgájának kérdése hetekre meghatározta a politikai napirendet, míg végül kétséget kizáróan kiderült, hogy az általa említett középfokú nyelvvizsga nem létezik. Hazudott.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.