Amikor egy éve, 2010. december 5-én „felvezették” az Önkéntesség Európai Évét, még nem tudták, mekkora munka és mennyi kihívás áll előttük – mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Szépművészeti Múzeumban tartott záró rendezvényen Budapesten. Az 2011-es évet Magyarország az EU soros elnökeként nyitotta meg, ami nagy felelősség és kiváló lehetőség volt az ország számára. A többi között házigazdája lehetett az Önkéntes Turnénak, így egy héten át az önkénteseket ünnepelték; a Millenáris Park január 8. és 14. között megtelt „szolidaritással, önzetlenséggel, segítőkészséggel”, s mindazzal az erénnyel, amely a civil társadalom erejét jelenti.

Az ország megmutatta a nemzetközi döntéshozóknak, hogy a magyarok tisztában vannak az önkéntesség fogalmával és a mindennapi életben is gyakorolják azt. Önkéntes munkát az élet minden területén – egyebek mellett szociális, kulturális, oktatási, sport – végeztek, s ez olyan figyelmet kapott mind kormányzati, civil és vállalati részről egyaránt, mely kellő lendületet adhat a következő évekhez.

Várakozáson felüli eredményeket hozott az év – hangsúlyozta F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet néhány sikeres eseményre: az Önkéntes Turnén kívül az Önkéntesek Hetére, a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezésekre, valamint a júliustól novemberig tartó roadshow sorozatra, mellyel gasztronómiai és kulturális fesztiválokhoz csatlakoztak.

Az emberek számára az önkéntesség fogalma érthetővé vált, nyitottak a bekapcsolódásra. Nagy kihívást jelenleg azonban a megfelelő számú és minőségű befogadóhely biztosítása az önkéntes munkára – összegezte az ügyvezető igazgató.

Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet az ember szabad elhatározásból, egyéni választása és motivációja alapján, pénzügyi haszonszerzés nélkül végez azért, hogy más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálja – fogalmazott a fogyatékosságügyi miniszteri biztos. Bernáth Ildikó ismertette a Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020 céljait is: az önkéntes kultúra fejlesztése, valamint a hátrányos helyzetű csoportok integrációjának elősegítése, a speciális célcsoportok – a többi között nyugdíjasok, tartósan munkanélküliek, fiatal pályakezdők – bevonása az önkéntességbe. A jogszabálytervezetet 2012. január 5-ig lehet véleményezni az onkentes.strategia@nefmi.gov.hu címen. A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Önkéntességért Díjat kíván alapítani a tevékenység presztízsének emelése érdekében.

(MTI)