Az elképzelés szerint nemcsak termelők, hanem a teljes termékpálya képviseltetné magát a nyitott szövetségben, a termelőktől egészen a forgalmazó éttermek tulajdonosáig.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a libamáj nemzeti kincs, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent, ezért is támogatja a szövetség megalakulását. Hozzátette a külföldi népszerűsítést az aktuális piac szerint kell végiggondolni, támogatást pedig az Agrár Marketing Centrumon keresztül lehet igényelni. A szövetség fontossága mellett hangsúlyozta egy etikai kódex kidolgozását is, ahogy fogalmazott: „a kódex, a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak.”

Elekes Lajos a Merian Foods Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy egy nyitott szövetséget alapítanának, ahol a teljes termékpálya képviseltethetné magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosáig.

A sajtótájékoztatón Dancsó József Orosháza polgármestere hangsúlyozta az orosházi libamáj és a hízott libamáj általában gasztrokultúránk elengedhetetlen része. Ezért tartja fontosnak, hogy a készülő hungarikum törvény ehhez mérten tartalmazza és egyben oltalmazza az orosházi libamájat is.

Éves szinten 3000 tonna liba- és kacsamájat állítunk elő Magyarországon, melyből 1800 tonna a hízott libamáj. Ezzel a mennyiséggel Magyarország adja a világ hízott libamájtermelésének 80%-át.

Idén először a III. Orosházi Libamájfesztivál magyar soros EU elnökség hivatalos kulturális kísérőprogramja.

További információ: www.libamajfesztival.hu