– A legújabb hír az SZFE-ről, amely a neomarxista sajtót bejárta, hogy 74 hallgató, azaz komplett osztályok hagyták ott az egyetemet, akik a Free­SZFE-n folytatják, illetve fejezik be tanulmányaikat.

Hirdetés

– Ez egy programozott akció volt, a tanévkezdésre időzítve. Folytatódott a politikai demonstráció, aminek semmi köze az egyetemi képzéshez.

Mi megígértük, hogy akik maradnak, azoknak továbbra is biztosítjuk az oktatás feltételeit. Így biztosítjuk ezt például a televíziós műsorkészítő osztály egyetlen itt maradt hallgatójának.

– Ez az a képzés, ahol olyan „független”, a balliberális oldalhoz nem köthető személyiségek tanítottak, mint Kéri László, Bárdos András, Máté Kriszta, Rangos Katalin?
– Zilahy Tamás és Kolosi Péter osztályáról van szó. A hallgatója mellett maradt Zilahy Tamás. Nem akármilyen véleményterrorral szemben vállalták a folytatást. Szerintem ma már senkit sem érdekel az egyetem ellen folytatott kampány, amit nyilván nem hagynak abba az országgyűlési választásig.

– S ami nyilván az SZFE-n kívül a többi kilenc modellváltó egyetem „fideszes privatizációja ellen” folyik.
– Én operatőr és filmproducer vagyok, nem politikus. Az alapítvánnyal elértük, hogy megkezdődött az oktatás egy új campuson, ami biztosan európai, de megkockáztatom: világszínvonalú. Továbbá, több mint négyszeres költségvetést szereztünk, mert az eddigi egymilliárdos támogatás helyett most 4,2 milliárd forintból működik az SZFE. Megjegyzem: az egyetem akkreditációs folyamata is megkezdődött.

Korábban írtuk

– Akkreditáció híján hogy tudtak államilag elismert diplomát adni, illetve egyetemi szintű képzést folytatni?
– Úgy, hogy az előző vezetés éveken keresztül kért halasztást a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságtól. Egyébként sem voltak biztosítva a felsőoktatási intézmények számára kötelező működési feltételek. Semmiféle, ezekhez nélkülözhetetlen, törvényileg előírt dokumentációt nem találtak a kollégák a kancellárián, az oktatási hivatalban az átvételt követően. 

Inkább emlékeztetett az SZFE valamiféle liberális klubra, mint egyetemre, ahonnan a kétezres évek közepétől kiszorították mindazokat, akik másként gondolkodtak a világról, közéletről, művészetről.

Azzal nincs probléma, hogy létrehoztak egy új liberális klubot FreeSZFE néven, azzal azonban annál nagyobb, hogy félrevezetik a fiatalokat.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.