Hirdetés

Mint írják, ennek legújabb tanúbizonysága, hogy Cseh Katalin, a liberális „Újítsuk meg Európát” képviselőcsoport tagja, a Momentum politikusa azt javasolja: a városok bevonásával, azok közvetlen támogatásával osszák szét az európai zöld átmenetet támogató, valamint a koronavírus-járványt követő gazdasági talpraállást segítő uniós forrásokat. Mindehhez már meg is szerezte az Európai Parlament illetékes szakbizottságának támogatását, jövő héten pedig az EP plenáris ülése dönthet a javaslatról.

Az elsőre jelentéktelennek tűnő módosítás igazságtalan és veszélyes is. Igazságtalan, mert a fent említett források fedezete a központi költségvetés kötelezettségvállalása: más pénzéből könnyű mulatni. A javaslat ugyanakkor veszélyes is, mert sok, újonnan megválasztott ellenzéki vezetésű önkormányzat bizonyította már – a rövid idő ellenére is – alkalmatlanságát. Gondoljunk csak bele, ha a források felhasználásáról például annak a Gödnek kellene döntenie, melynek momentumos polgármesterét éppen felfüggesztette az MSZP-DK többségű képviselőtestület.

BREAKING! (nem…)A liberálisok nem nyugszanak, mindig és minden lehetőséget megragadnak, ha Magyarország ellen…

Gepostet von Alapjogokért Központ am Dienstag, 8. September 2020

A közleményben az Alapjogokért Központ arra is rávilágít, miszerint a javaslat valódi célja nyilván nem a vidéki városok megsegítése – hiszen azok többsége kormánypárti vezetésű –, hanem a Karácsony Gergely vezette Budapest többletforrásokhoz juttatása. Ez indokolatlan, hiszen a főváros „kivéreztetéséről” szóló álhírekkel szemben, nemrég rekordnagyságú fővárosi és agglomerációs infrastruktúra-fejlesztés támogatásáról döntött a kormány. Ráadásul a budapesti Városháza Draskovics Tibortól Gál J. Zoltánig olyan tanácsadókkal van tele, akik egyszer már bebizonyították, hogy nem értenek a válságkezeléshez, így rájuk bízni az EU új, válságkezelő alapjának elköltését a részletek ismerete nélkül sem tűnik jó ötletnek.

Az ellenzék brüsszeli aknamunkája – melyet Cseh és Karácsony eredményként mutat be – feladatot is ró ránk: az EP jövő heti plenáris ülésén még megállítható a folyamat. További cél, hogy a 2021-27-es időszak többéves pénzügyi keretének forrásait illetően ne vegyék ki a magyar emberek kezéből a döntést a minket megillető források felhasználását illetően.

Korábban írtuk