Fotó: Hír TV (képernyőfotó, archív)
Hirdetés

„»A politikai svihák rosszabb a kígyónál. A kígyó, bárhogy vagdalják össze dirib-darabra, él mindaddig, míg a napvilág rásüt, a politikai svihák pedig bármily ép legyen, csak addig él, míg a nap rá nem világít.« [Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon] – ezzel a felütéssel indítja Karácsony Gergelyről írt közleményét Szabadai Viktor, a Liberálisok politikusa.

Mióta a Magyar Liberális Párt megnevezte főpolgármester-jelöltjét Sermer Ádám személyében, azóta gyakran hangzik el a kérdés, miért van szükség saját jelöltre a Liberálisoknak, miért nem jó ez vagy az? Ekkor az éppen aktuális liberális nyilatkozó igyekszik kimerítően elmagyarázni, milyen komoly különbségek vannak alapvető kérdések megítélésében is, ám ilyenkor érkezik a „Nagy Ellenzéki Összefogás” néhány rohamosztaga, és minden lehetséges fórumon nekilát földbe döngölni mindenkit, akinek más véleménye, egyáltalán véleménye van – írja Szabadai.

Nos, engedtessék meg, hogy egy konkrét példán is bemutatásra kerüljön, mi az, amivel a Liberálisok szakítanának, mi az, amivel a baloldal egyelőre képtelen – fogalmaz a Magyar Liberális Párt közleménye.

A zuglói parkolóbotrány egyik legemlékezetesebb pillanata volt, mikor Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az MSZP-P főpolgármester-jelöltje 2019. március 26-án arról beszélt az ATV stúdiójában, hogy azért kötötte meg a kerület a drágább ajánlatot, mert létezett egy MSZP-Fidesz háttérmegállapodás. A háttérmegállapodás értelmében a szocialisták és a fideszesek meg is szavazták szépen az ügyletet, így az, hogy a polgármester tartózkodott a szavazásnál, nem sokat jelentett – írja Szabadai.

Megvétózni pedig nem mert Karácsony a kerület számára láthatóan hátrányos megállapodást, tartva szövetségese, az MSZP haragjától – áll a közleményben.

A sok kínos magyarázkodás után jutott el oda Karácsony, hogy olyan javaslatot fogalmazott meg a zuglói testület számára, amely elfogadása esetén csak tovább rontotta volna az egyébként is katasztrofális helyzetet. A polgármester azzal bírt előállni, hogy az önkormányzat vegye vissza saját üzemeltetésébe a kerületi parkolást – összegez a politikus.

Értjük ugye? A kerületi svihákhad, amely eddig is gátlás nélkül szavazta meg a drágább, a zuglóiak számára kedvezőtlenebb szerződéseket, ezután már ne is írjon ki közbeszerzési pályázatokat, intézzen mindent házon belül, maradjon minden az épület falain belül. Karácsony azokra hagyná a parkolást, akik saját szavai szerint eddig is háttéralkukat kötögettek a zuglóiak kárára. Ez olyan jó ötlet, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság legutóbbi milliós büntetését is megspórolhatta volna a kerület, hiszen ha nincs közbeszerzési eljárás, nincs mit büntetni, büntetlenül odaadható lett volna az újabb több szász millió forint pályáztatás nélkül a választott cégnek – fogalmaz Szabadai Viktor.

Láthatóan Karácsony képtelen kiszabadulni a hátteralkuk világából. Nincs bátorsága, sem ereje elég, csak annyi, hogy ilyen egy pillanatig kommunikációs eszközként éppen használható, egyébként teljesen értelmetlen javaslatokat fogalmazzon meg – értékeli a szocik főpolgármester-jelöltjét Szabadai.

A háttéralkuk világa újabb háttéralkukkal nem szüntethető meg. A politikai svihák ellensége – ahogy Mikszáth is írta – a napfény. Sermer Ádám főpolgármesteri programjában pontosan ezt fogalmazta meg: nem újabb és újabb fővárosi és kerületi cégeket, átláthatatlan konglomerátumokat kell létrehozni. Ellenkezőleg! Mindent a lehető legátláthatóbbá kell tenni. Tiszta, világos feltételrendszerrel kiírt közbeszerzési eljárásokra, nyílt sisakos politikára van szükség. Minden döntés, sőt a döntések előkészítése is legyen érthető, elérhető. A döntések meghozó pedig vállalják felelősségüket – áll a közleményben.

A piac, ha hagyják működni, a legtisztítóbb hatású tud lenni. A svihák nem találja helyét a hatékonyságra, racionalizált működésre, átlátható viszonyokra épülő szabad piaci versenyben. Ezt kínálják a Liberálisok, ezt kínálja Sermer Ádám – zárul a közlemény.