A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint az október 2-ai kvótareferendumon ki kell állni az európai értékekért, Magyarország Európához tartozásáért, az európai szolidaritásért, és ezt csak úgy lehet megtenni, ha valaki részt vesz a kampányban és a népszavazáson.

Szent-Iványi István, a Liberálisok külpolitikai szakértője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta: aki „félreáll”, az nem tudja megvédeni ezeket az értékeket. Pártjának határozott, cselekvő válasza van, amely szerint igent kell mondani Európára és a szolidaritásra.

Arra a kérdésre, hogy a népszavazást bojkottáló ellenzéki pártok a Liberálisokat fogják-e okolni, ha érvényes és eredményes lesz a referendum, a politikus úgy válaszolt: már elkezdték okolni őket, de nem értenek egyet az álláspontjukkal.

Nem értünk egyet azzal, hogy ennyire ragaszkodnak az érvényesség „mítoszához” – mondta Szent-Iványi István, hozzáfűzve: pártja szerint az érvényességnek nincs igazi jelentősége ebben az esetben, mivel a népszavazásnak „nem lesz közvetlen törvényhozási következménye”.

A Liberálisok álláspontját kifejtve azt mondta: manipulatív a népszavazási kérdés, mert a kényszerbetelepítés „igazából nem létező jogi fogalom az Európai Unióban”. Az EU a menekültek elosztásáról akar intézkedni, ami nem jelent betelepítést, csak azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást kell lefolytatni az adott országban, „akár el is lehet utasítani” valamennyi kérelmet.

A népszavazásnak szerinte „nagyon rossz politikai üzenete van”, az európai nemzetek közötti együttműködést nehezítheti meg.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

MTI

Fotók: MTI, archív, illusztráció