Kiderítettük, hogy a magyarok hány százaléka támogatná a meleg párok örökbefogadását

Az idei Pride az utóbbi évek legbékésebb felvonulása volt, de még mindig sok munka áll előttünk. Nem adjuk fel, folytatjuk a jogegyenlőségért folytatott küzdelmet – Kiderítettük, hogy a magyar emberek hány százaléka támogatná az azonos neműek örökbefogadását. A Závecz Research közvélemény-kutatásának eredményeit Sermer Ádám főpolgármester-jelölt ismerteti:

Gepostet von Liberálisok am Montag, 8. Juli 2019
Hirdetés

A közleményből kiderül, az eredmény nem pont olyan, mint amit valószínűleg reméltek.

A törpepárt szerint „Magyarországon továbbra sem teljesül a jog előtti egyenlőség, a Fidesz-kormány pedig a társadalom megosztására használja a melegekkel kapcsolatos előítéleteket, és homofób üzenetekkel igyekszik egyben tartani saját táborát.”

A lényegi részre áttérve leírják, megrendeltek egy közvélemény-kutatást.

„Kíváncsiak voltunk, hogy a magyar emberek mit gondolnak erről, ezért közvélemény-kutatást rendeltünk az azonos nemű párok megítélésével kapcsolatban. A Závecz Research kutatásából kiderült, hogy a magyar társadalom 24 százaléka kifejezetten támogatja, 21 százaléka ugyan nem ellenzi, de nem is támogatja, 55 százaléka pedig ellenzi az azonos nemű párok örökbefogadását”

– írják, majd gyorsan előcibálnak egy másik felmérést, ami számukra valamivel pozitívabb képet mutat.

„Egy több mint 60 országot átfogó kutatás szerint viszont a magyarok az átlagosnál nyitottabbak és elfogadóbbak az LMBTQI-közösség jogegyenlőségét tekintve.”

Aztán amikor a részletekre rátérnek, látszik, hogy ez a kép sem olyan rózsaszín, mint amilyen lelkesen a kutatást felvezették.

„A VIACOM kutatása kimutatta, hogy a magyarok az 57 százalékos világátlaghoz képest 64 százalékos arányban egyetértenek azzal, hogy a melegeket ugyanolyan jogok illessék meg, mint bárki mást. A kutatásból az is kiderült, hogy a szexuális kisebbségek elfogadását a magyarok többsége (58 százaléka) a saját kultúrájával és vallásával is összeegyeztethetőnek tartja, a lakosság háromnegyede pedig elfogadná, ha kiderülne, hogy a szomszédja meleg, leszbikus vagy transznemű, és ez nem változtatna a kapcsolatukon. A magyaroknak azonban csak alig több mint egynegyede támogatja az azonos neműek törvényes házasságát, és 40 százalék kifejezetten ellenzi azt” – összesítenek a Liberálisok.

„A Viacom felmérése is jól mutatja tehát, hogy még sok dolgunk van. Éppen ezért folytatjuk a küzdelmet a jogegyenlőségért, mert szeretnénk, ha Magyarország egy sokszínű, nyitott és toleráns országgá válna, ahol mindenki szabadon vállalhatja szerelmét, szexuális irányultságát és nemi identitását. Ne hagyjuk, hogy a kormány megosszon és kijátsszon minket egymás ellen! Ne hagyjuk, hogy Orbán Viktorék gyűlöletpolitikája bárkit kirekeszthessen a társadalomból!”

– zárják harciasan soraikat.