December 15-ére, 11 órára tiltakozó nagygyűlést tervez a nyereségérdekelt biztosítók rendszere ellen Budapesten a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége. A két szakszervezeti tömörülés december 17-től határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetett, mivel négy követelésükről nem tudtak egyezségre jutni a kormányzattal.

December 15-én 11 órára tervezik Budapesten azt a tiltakozó nagygyűlést, melyen a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége demonstrál a nyereségérdekelt biztosítók rendszere ellen.

A megmozdulás résztvevői a hétőre, december 17-ére – az egészségbiztosítási törvényről való parlamenti szavazás napjára – meghirdetett sztrájk követeléseinek adnak hangot.

A Liga által megfogalmazott négy követelés legfontosabbika, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó előterjesztését, illetve az Országgyűlés függessze fel a törvényjavaslat vitáját, bocsássanak „valóságos társadalmi vitára” egy új koncepciót. A második követelés, hogy fokozatosan vezessék be a jövő évtől esedékes új nyugdíjszámítási módot. A harmadik, hogy a korkedvezményes nyugdíjnál biztosítsák már 2010 előtt is az arra érdemes munkaköröknél a rendszerbe való bekerülés lehetőségét. Az akció negyedik oka, hogy a Liga Szakszervezetekhez tartozó Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nem fogadja el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a vasúti szárnyvonalakra vonatkozó ajánlatát, más ajánlatot vár.

A hétfőn kezdődő munkabeszüntetés határozatlan idejű, ami azt jelenti, hogy meghatározott időpontban kezdődik, de befejezésének időpontja nincs megjelölve. Amennyiben az Országgyűlés nem fogadja el az egészségbiztosítási reformtörvényt, a szakszervezetek azonnal visszavonják a sztrájkfelhívást. Ha viszont a honatyák megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor a sztrájkbizottságok összeülnek, és döntenek a folytatásról. Az Országgyűlés hétfői napirendje alapján azonban elképzelhető, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslatról csak a késő esti, esetleg éjjeli órákban szavaznak majd.

Számos érdekvédő és civil szervezet csatlakozott

A jövő hétfőn kezdődő sztrájk miatt a közlekedésben jelentős fennakadásokra lehet számítani, hiszen meghatározatlan időre szóló sztrájkot hirdettek a vasútnál, délelőtt leállhat a budapesti tömegközlekedés egy része, a Volán társaságok több mint fele. Ezzel egy időben az ország számos pontján félpályás útlezárás is lesz.

A sztrájkfelhíváshoz számos szakszervezet és civil szervezet csatlakozott, ezek listáját a Liga honapján (www. liganet.hu) folyamatosan frissítve közlik. Egyes szakszervezetek határozatlan időre jeleztek sztrájkot, mások időleges munkabeszüntetést hirdettek. Az eddigi közlések szerint üzemkezdettől 13 óráig sztrájkolnak a BKV-nál, a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, négy órás sztrájkot tartanak a LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négy órás sztrájkot hirdetett. Tizenhat Volánnál várhatóan üzemkezdettől reggel kilenc óráig sztrájkolnak a Liga és a Munkástanácsok tagjai. Nem sztrájkol viszont a Volán-társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) december 17-én az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart. A Liga kezdeményezéséhez nem csatlakozott a másik négy országos szakszervezeti konföderáció, ahogy novemberben sem tették. (A nem csatlakozó szervezetek között van az MSZOSZ). Bár az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó törvényjavaslatot szintén elutasítják, ennek kifejezésére az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elmondottakon kívül önálló tiltakozó akciókat szerveztek.

Elégséges szolgáltatás

A MÁV-nál folynak a tárgyalások a sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásokról. A VDSZSZ azt ajánlotta, hogy 17-én délután vonalanként 1-1 vonatpár induljon, az azt követő napokon pedig reggel és este járjon 1-1 vonatpár. A MÁV-nál hétköznaponként 3200 személyszállító vonat közlekedik, és mintegy 700 ezer utast szállítanak naponta. A karácsony előtti napokban az utasszám duplájára is nőhet.

Sztrájkoló BKV-sok A BKV-nél négy szakszervezet hirdetett sztrájkot december 17-én hajnali 4 és déli 13 óra között. Az érdekképviseletek – csakúgy mint november 20-án – ezúttal is a munkakörülmények romlása, az esetleges leépítések és a tervezett járatritkítások miatt hirdettek meg 9 órás munkabeszüntetését. Nemes Gábor, a sztrájkot tervező szakszervezetek egyike, a Cinkota Autóbusz Üzem (Cinasz) érdekképviseletének elnöke elmondta: jelenleg is zajlanak a tárgyalások a BKV menedzsmentjével, egyelőre azonban nem történt előrelépés.

Apáti István, az akciókhoz csatlakozó Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE) elnöke úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyesületüket alkotó Volánosok december 17-én, a hajnali 4 órás üzemkezdettől határozatlan ideig, de legalább reggel 9 óráig sztrájkolnak. Az egyesülethez tartozó taxisofőrök is úgy nyilatkoztak, hogy hajnali 4 órától határozatlan ideig részt vesznek a munkabeszüntetésben. Az egyesülethez tartozó gépjárműoktatók reggel 8-tól határozatlan ideig sztrájkolnak.

(MNO)