Csák Gergely, a Ligetvédők szóvivője szerint a Fidesz nem hallja meg az ország óhaját, hogy ne legyen beton a Városligetben.

A civil szerveződés képviselője szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót. Előzőleg határozatképtelenség miatt berekesztették az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyen a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat került volna napirendre.

Csák Gergely arról beszélt, hogy a Városliget védelme nem kis helyi ügy, hanem az egész országot foglalkoztatja.

Kiemelte, örülnek a vitanapnak, de annak nem, hogy a Fideszből és a KDNP-ből csak egy-egy képviselő volt jelen a teremben. „Hibás lépés” a múzeumokat elvinni a budai Várból és helyükre a kormányt költöztetni, ez ellentétes azzal, amit Budapest és az ország szeretne – fogalmazott.

A Liget-projekt és Orbán Viktor miniszterelnök beköltözése a budai Várba összesen 500 milliárd forintba kerül, ami átszámítva minden magyar családnak 200 ezer forintos kiadást jelentene – mondta. Hozzátette, szeretnének új múzeumokat, csak nem a Városligetben. Olcsóbb lenne épületeket felújítani – vannak is tervek erre -, de a Fideszben ezzel nem foglalkoznak – jegyezte meg.

Azt hangoztatta, nem a politikai szándék vezérli a szervezetet, csupán aggódnak a természetért és a kultúráért.

Párhuzamot vont Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tervével, aki a Nyugati-pályaudvar mögé tervezett kormányzati negyedet. Az a terv elbukott, és ugyanúgy el fog bukni a Liget-projekt és a kormány Várba költözése is – jelentette ki.

Közölte: szeptemberben szeretnének tömegtüntetést szervezni a Városliget védelmében.

MTI

Fotók: MTI, Balogh Zoltán