Az este hat órától kezdődő hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar előadásában, Kocsis Zoltán világszerte elismert és ünnepelt karmester vezényletével elhangzik majd Liszt Ferenc művei közül az Ünnepi induló a Goethe-jubileum ünnepére, az Obermann völgye, az Ave Maria, valamint a 13. zsoltár tenor szólóra, kórusra és zenekarra. Szólót énekel: Horváth István.

A koncertet nemcsak a teljes vatikáni protokoll, a diplomáciai testület, kiemelt olasz személyiségek és a magyar állami protokoll tagjai hallgathatják meg a hétezer fős VI. Pál teremben, de a Vatikáni Televízió és a Duna TV közvetítése által több százezer tévénéző is világszerte. A magyar delegáció tagja Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külügyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Nagy Anna kormányszóvivő, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Győri Enikő, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Szászfalvi László, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

A koncert kiváló alkalom arra, hogy hazánk bemutassa zenei kultúráját és széleskörű nyilvánosságot kaphat az a tény, hogy Liszt Ferenc magyar zeneszerző volt. Az egyszerre világpolgár, ünnepelt géniusz, kiemelkedő zongoravirtuóz és keresztény gondolkodó jó kapcsolatot ápolt a korabeli IX. Pius pápával, többször tartózkodott a Vatikánban és a pápa nyári rezidenciáján is.

Az esemény jelentőségét mutatja az is, hogy egy országnak általában egy évtizedben egyszer adódik lehetősége a Szentatyának koncertet felajánlani és ezért azt hosszas előkészítés előzi meg, így a mostani esemény szervezése 2009. január óta tart. Először 2000-ben volt hallható magyar koncert a Vatikánban a Millenium alkalmából, akkor az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lépett fel.

(Forrás: kormany.hu)