A mozdony előfutára a világhírű zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából a napokban kezdődő Liszt Ferenc Emlékév 2011 rendezvénysorozatnak. Liszt Ferenc első nyilvános koncertjét 190 éve, 1820 októberében adta Sopronban.

A többségi nemzeti tulajdonú GYSEV Zrt. 230km/h végsebességű, 86 tonna súlyú Taurus mozdonyára mintegy 120m2 fóliát feszítettek fel. A vasúttársaság korábban Josef Haydn, 2010 tavaszától pedig Széchenyi István emlékének adózott ilyen módon.

Schváb Zoltán ünnepi beszédében üdvözölte a GYSEV értékteremtő, a kormányzati törekvésekre rímelő kezdeményezését. „A Liszt- és Széchenyi-mozdonyok útnak indítása a nagyjaink előtti főhajtás szép gesztusa. A vasút az értékőrzéshez, a kultúraközvetítéshez a hétköznapokban azzal járulhat hozzá, ha korszerű járművekkel és pályákon, az utasok elvárásainak megfelelő színvonalon nyújt minőségi közszolgáltatást. Az ágazat társadalmi megbecsültségének helyreállítását a szaktárca a rendelkezésére álló minden eszközzel támogatja.” – hangsúlyozta az államtitkár.

Dávid Ilona a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lesznek. „a Liszt-mozdony, olyan ’mozgó emlékmű’ amely úgy tiszteleg a nagy zeneszerző emléke előtt, hogy hírül viszi az érintett pályaszakaszon. Nem titkolt szándékunk volt megelőzni azt, hogy a közelgő bicentenárium évében Európa úgy ismerje meg Liszt Ferencet, mint a nagy osztrák zeneszerzőt, Franz Liszt-et” – mondta a vezérigazgató asszony.

Németh László ötletgazda, a vasúti modellezéssel foglalkozó Loc&More ügyvezetője szerint Nyugat-Európában már bevett szokás az ilyesfajta felületek kultúra- és értékközvetítésre való felhasználása, és remélhetőleg nálunk sem lesz ez másként. A zeneszerző emlékére készített Liszt-mozdony, a tiszteletadás egyik legnagyszerűbb példája.