Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A jövőfelélés, a bosszú és a cserbenhagyás forgatókönyvének tartja a 2021-es költségvetést az LMP vezérszónoka.

Csárdi Antal azt mondta, a kormány politikai alapon folytatja az önkormányzatok kivéreztetését és megbüntetését.

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök ezzel nem az ellenzéki politikusokat, hanem a helyben élőket bünteti, nem marad pénz útfelújításra, óvoda- és bölcsődefejlesztésre, bérlakásépítésre, szociális támogatásokra.

Korábban írtuk

A 2021-es büdzsé továbbra sem néz szembe a klímaválsággal, nem fektet be az oktatásba és nem foglalkozik a zöld, válságálló munkahelyek megteremtésével – értékelt.

Hozzátette: a kabinet jövőre szándékosan tovább mélyíti a társadalmi különbségeket, a költségvetési forrásokat pedig zsarolási potenciáljának eszközévé teszi, miközben torz és perverz elosztási rendszert alakít ki.

Elmondta, a koronavírus-járvány az elmaradó adóbevételek, a járványügyi védekezés költségei miatt borzasztó helyzetbe hozta az önkormányzatokat, a kormány azonban cserbenhagyja, sőt megszorításokkal bünteti az önkormányzatokat.

Csárdi Antal közölte, a kormány ott segít, ahol nincsenek annyira bajban és ott büntet, ahol segítségre lenne szükség. Hozzátette: az új feudális berendezkedésben nem vesznek tudomást a gyermeküket egyedül nevelőkről, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeküket nevelőkről, az idős rokonukat otthon ápolókról.

Közölte, Fidesz-KDNP végleg lemondott az erős magyar gazdaság megteremtéséről, a kormány cserbenhagyta a kis- és középvállalkozásokat, nem velük, hanem a multinacionális cégekkel köt stratégiai szövetséget.

Azt mondta, hogy jövőre kevesebbet költenek az oktatásra, a jövő évi költségvetés vesztesei a pedagógusok maradnak.

Az ellenzéki képviselő szerint a fenntarthatósági szempontok mára teljesen lekerültek a napirendről, arra a kormány „bolsevista trükként” tekint.

Hohn Krisztina, az LMP-frakció másik vezérszónoka közölte, a kormány a helyi közösségek és gazdaságok lerombolását célozta meg, holott a zöldfordulat ennek az ellenkezőjét követelné meg. Hozzátette: kisléptékű helyi gazdaságfejlesztés helyett megalomán építkezésekbe ölik az adóforintokat.

Közölte, a vidéken élőket kiszolgáló vasúti mellékvonalakat bezárják, helyette 1000 milliárd forintért a kínaiaknak építenek vasutat, hogy még több „kínai gagyi áru” özönölhessen rajta.

Szerinte a zöld újjáépítésnek azt kellene megcéloznia, hogy alapvető szükségleteink kielégítését helyben biztosítsuk. Ez volna a valódi patrióta gazdaságpolitika, nem néhány dúsgazdag oligarcha agyontámogatása – hangoztatta.

Kitért arra, kezelni kell a közmunkások helyzetét, emelni kell a bérüket, képzést kell nekik biztosítani. Az univerzális ellátások, a szociális ellátások válságban felértékelődnek, ezért növelni kell azok összegét – mondta. Sürgette a szociális dolgozók bérének radikális emelését, valamint a vidéki egészségügy helyzetének, a háziorvosi rendszer válságának megoldását.