Az LMP a kormányt teszi felelőssé a magyar méhállomány súlyos pusztulásáért.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban súlyos pusztuláson ment keresztül a magyar méhállomány, a méhtelepek, méhészetek 10 százalékát érintette a probléma.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány súlyos felelőtlensége a jelenség egyik oka, hiszen Magyarországon még mindig engedélyezik a méheket károsító neonikotinoid tartalmú vegyszereket, amelyeket az Európai Unió más országaiban már korlátoztak vagy betiltottak.

Az LMP szerint a kormány hibája az is, hogy olyan nagyipari agrárkultúrákat engedélyez, amelyek talajkárosító és környezetpusztító hatásúak, valamint a méhek természetes életfeltételeit negatívan befolyásolják – mondta Kanász-Nagy Máté. 

Az LMP politikusa kijelentette: a kormánynak be kell tiltania a neonikotinoid tartalmú vegyszereket, és fel kell hagynia azoknak a német multinacionális cégeknek a támogatásával, amelyek ezeket a vegyszereket Magyarországon adják el.

Emellett a „fideszes agrároligarchák tevénykenysége” helyett át kell állni a családi gazdaságok és kis közösségek támogatására, mert ezek fenntartható, környezetbarát módon gazdálkodnak – mondta Kanász-Nagy Máté.