Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív, szerk.
Hirdetés

Kendernay János hangsúlyozta: pártja jelöltjei, aktivistái és választói készek arra, hogy megküzdjenek a nemzeti együttműködés rendszerének helyi szintű megbontásáért. Az önkormányzatoknak ugyanis szerinte nem a kormányt és a kormánypártokat kell képviselniük, hanem az embereket a kormánypártokkal szemben.

Az LMP az ország szinte valamennyi körzetében része az együttműködésnek és az elvei mentén kötött megállapodást – tette hozzá a társelnök. Szerinte nem a pártjának róható fel az, hogy egyes helyeken mégsem jött létre együttműködés.

A megállapodások fontos része volt egy „zöldebb”, fenntarthatóbb ország kialakítása – hangsúlyozta. Kijelentette: a klímaválság ügyét helyi szinten is kezelni kell.

Kendernay János azzal kapcsolatban, hogy Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, azt mondta: a magyar kormányzat képviselője az egyik legfontosabb pozíció betöltésére kapott lehetőséget.

Hozzátette: bízik abban, hogy Trócsányi László és a kormányzat érzi ennek a súlyát és képes a parlamenti meghallgatására kellően felkészülni. Szerinte azonban ez nehéz lesz, „mert Magyarország az elmúlt években nem arról tett tanúbizonyságot, hogy egy ilyen magas presztízsű pozíciót kaphasson”. Ezért – mint fogalmazott – nem lepődne meg, ha végül a kormányzatnak egy más biztosjelöltje lenne, aki egy másik pozíciót nyer el.