Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke pénteken online is közvetített sajtótájékoztatóján közölte: határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben kinyilvánítják, hogy az atomenergiát és a földgázt nem tekintik fenntartható energiatermelési technológiának, és ennek egyhangú támogatását várják el.

Hirdetés

Arra szólítják fel továbbá a magyar kormányt, hogy ezt az álláspontot az Európai Unióban képviselje – jelentette ki. Az LMP társelnöke rámutatott: az Európai Unióban van egy rendkívül veszélyes és kockázatos elképzelés, amelynek megvalósítását meg kell akadályozni. Az Európai Bizottság az atomenergia és a földgáz „zöldre festésére” készül, amit az LMP határozottan elutasít – mondta.

Kifejtette: a taxonómia rendelet módosításával zöld utat kaphat az atomenergia és a földgáz a különböző támogatások megítélése során. Így egyebek mellett a Paks2 beruházás és a mátrai erőmű telephelyére tervezett földgázüzemű erőmű megépítését többlettámogatással is lehetne segíteni.

Ezért felszólítják a magyar kormányt, hogy az Európai Unió tanácsában utasítsa el a bizottság e javaslatát, és az Országgyűlés mondjon nemet a francia atomlobbi és a német földgázlobbi „nyomulására” – tette hozzá Kanász-Nagy Máté.

Korábban írtuk

Kijelentette: tiszta, olcsó, fenntartható és környezetbarát módon kell energiát termelni, és ez a megújuló energiaforrások támogatásával érhető el.

Az LMP-s politikus jelezte: elvárják, hogy minden parlamenti párt egyhangúlag támogassa határozati javaslatukat. Ha ez nem történik meg, akkor egyértelműen kiderül, mely pártok azok – akár kormányon, akár ellenzékben -, amelyek más kormányzati és nagyberuházói érdekek mellé állnak – mondta.