Az LMP elnökségi tagja szerint a magyar külpolitika elszigetelődött, a kormány teátrális, de nem átlátható Európa-politikát folytat, amellyel a multinacionális vállalatokat és nem az embereket képviseli. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kendernay János, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján konstruktívabb együttműködést sürgetett. 

Kifogásolta, hogy a kabinet szerinte számos tagállammal ellentétben nem készül a Brexit miatt várható „gazdasági katasztrófa” megelőzésére, de alkotmányos kötelezettségét is elmulasztja azzal, hogy nem gondoskodik a Nagy-Britanniában élő magyarokról. 

Az ország elszigetelődéséről szólva arról beszélt: az Orbán Viktor kormányfő által egyik legfőbb szövetségesnek mondott Lengyelország Olaszországgal köt szövetséget, amelyből látványosan kirekesztik Magyarországot, a többi visegrádi ország, Csehország és Szlovákia pedig inkább Ausztriával keres más típusú együttműködést. 

Szerinte Magyarország folyamatos konfrontációjára is válasz a német-francia megállapodás, de a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos döntésekből is rendre kihagyják Magyarországot. 

Kendernay János, aki indulna az EP-képviselőségért, abban igazat adott a kormányfőnek, hogy új világrend van kialakulóban, erre azonban szerinte nem a munka alapú társadalom a válasz, hanem a tudás alapú. 

A politikust kérdezték arról a Hír TV birtokába került hangfelvételről, amely szerint a jobbikos Sneider Tamás pártelnökké választása után arról beszélt: a cigányoktól is megvédi az országot. Kendernay János azt felelte: az LMP mindig elutasított minden ilyen jellegű szélsőséges megnyilvánulást, a kérdést azonban a Jobbiknak magának kell rendeznie. Arról, hogy az LMP a továbbiakban együttműködik-e a Jobbikkal, azt mondta: a parlamentben minden párttal együtt kívánnak működni, az EP-választással kapcsolatos kooperációról pedig az LMP kongresszusa dönt majd.