Keresztes László Lóránt szerdán közös felelősségnek nevezte azon feltételek biztosítását, hogy a határon túli magyarok megmaradhassanak szülőföldjükön, amiért szerinte politikai oldaltól függetlenül kell közösen kiállni az euróai politikában is. „Ebben a kérdésben magyarok vagyunk, és csak másodlagos szempont lehet, hogy ki, milyen európai pártcsaládhoz csatlakozik” – fogalmazott.

Hirdetés

A nemzetpolitikát szerinte a következő kormánynak is magas szinten kell képviselnie, és folytatnia kell minden pozitív programot. Meg kell őrizni a kettős állampolgárság intézményrendszerét és az ehhez kapcsolódó szavazati jogot is, a közös ellenzéki programnak ezen elven kell alapulnia – szögezte le.

Emlékeztetett: az LMP tavaly az Országgyűlésben is közös kiállást javasolt a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók fejlesztéséért elindított európai polgári kezdeményezés mellett. Mint mondta, majdnem teljes politikai konszenzust tudtak ehhez teremteni, csupán egyetlen párt volt, amely nem tartotta támogatásra méltónak ezt.

Az indítvány mára az Európai Unió legsikeresebb polgári kezdeményezésévé vált – hangsúlyozta Keresztes László Lóránt. Aggasztó fejleménynek nevezte ugyanakkor, hogy az európai politikai elit továbbra sem tekinti fontosnak az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását, ezzel pedig „elárulják a legfontosabb európai értékeket”. Ez elfogadhatatlan! – hangoztatta.

Korábban írtuk

Felidézte, hogy a Minority Safepack, egy másik nemzeti kisebbségeket védő kezdeményezés esetében az Európai Bizottság elutasította a jogalkotást. Sérelmezte azt is, hogy az európai politikai elit olyan „gyalázatos” atrocitások esetében sem emeli fel a hangját, amilyenek a kárpátaljai magyarokat érik.

A sikeres nemzetpolitikához ugyanakkor Kereszes László Lóránt szerint szövetségesek kellenek a nemzetközi politikában, a Fidesz-KDNP-kormány azonban ennek megteremtésére nem volt képes, és nem is képviselte kellő módon a kisebbségek ügyét.