A függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze az a 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket napjainkkal – hangoztatta az LMP társelnöke a párt ünnepségén, amelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharci kitörésére emlékeztek Budapesten, az egykori Pilvax kávéházban. 

Fotó: mti, mohai balázs

Szél Bernadett kijelentette: törekvéseink ma is abból az eszméből származnak, hogy saját politikai közösségünk sorsát mi magunk szeretnénk meghatározni. 
      
Megítélése szerint ebből a szempontból kell feltenni azt a kérdést, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári vagy az első felelős kormány akart-e volna paksi bővítést, amellyel „áruba bocsátjuk cselekvési és döntési szabadságunkat”? 
    
Milyen szuverenitás az, amelyet a kormány egy külföldi hatalommal összejátszva bocsát áruba az emberek feje felett? – sorolta kérdéseit, hangsúlyozva: nem akarnak rabjai lenni egy olyan döntésnek, amelyet a hátuk mögött, a hangjuk elhallgattatásával hoztak meg olyanok, akiket nem érdekel Magyarország jövője, csak a sajátjuk. 
    
Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke a mintegy száz ember részvételével megtartott rendezvényen rendszerváltásról beszélt, amely szerinte szükségszerűen jár majd együtt a kormány leváltásával. Azt a kérdést tette fel, hogy a kabinet választással vagy máshogy váltható-e le, majd hozzátette: nem kell félni a forradalom szótól, hiszen kis forradalmak már most is történnek. A „kis forradalmárok” közé sorolta például a Népszabadság egykori alkalmazottait.
    
Bírálta azokat a politikusokat, akik szerint a következő választást még nem nyerheti meg az ellenzék, mert – mint mondta – akik nem tesznek meg mindent a kormány leváltásáért, azok az ország évtizedes lecsúszását kockáztatják. 
    
Szerinte semmi nem mutatja, hogy ha ismét a jelenlegi kormány nyerne 2018-ban, ne nyúlna egyre durvább eszközökhöz, mert – tette hozzá – a kormány „túl sokat és túl nyíltan lopott”. 
    
Mivel tagjai a börtönnel játszanak, félnek, és aki fél, az kiszámíthatatlan – vélekedett. 
    
Hadházy Ákos kijelentette azt is: nem várható, hogy tisztességes lesz a 2018-as választás, mivel a kormányoldal már most milliárdokat költ saját propagandájára.

MTI