Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

A szexuális nevelésnek is szerepelnie kell a formálódó Nemzeti alaptantervben – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője. Ungár Péter úgy ítélte meg: ennek elmaradása esetén továbbra is magas lesz a szexuális úton terjedő betegségek, illetve az abortuszok száma.

Az ellenzéki politikus szerint prüdéria, a kormány megosztó „fundamentalista konzervatív ideológiája” miatt nem lehet beszélni a szexuális nevelés kérdéséről. Amíg a szexuális oktatás abban merül ki, hogy a házasságig kell várni az első aktussal, addig nem csökkenthetők a betegségek és a magzatelhajtások – hangoztatta.

Elismerte, hogy a szexuális nevelés alapvetően a család feladata, szerinte ugyanakkor van feladata az államnak is: nemzeti minimum lehetne annak elérése, hogy Európában ne Magyarországon legyen az egyik legnagyobb a magzatelhajtások aránya.

Rámutatott: a kutatások szerint hazánkban ismerik a legkevésbé az emberek a fogamzásgátlás módszereit.

A politikus kérdést kapott arról, hogy a büntetett előéletű Czeglédy Csaba ügyvédi irodája végezheti két, a DK által vezetett fővárosi kerület átvilágítását. Azt mondta: a választók már döntöttek arról, hogy Czeglédy Csaba közbizalmat érdemel-e, azt pedig az idő fogja eldönteni, hogy irodája alkalmas-e a rá bízott feladatra.

Ungár Péter egy másik kérdésre gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ jelöltjének a romániai elnökválasztáson elért eredményéhez. Fontos volt, hogy a választásban hallatszódjon a magyar hang – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum vezetője korábban nem a magyar jelölt mellett kampányolt, kijelentette: aki az elmúlt hét év Erdély-politikája után „Fidesz-bérencnek” minősíti az RMDSZ-t, az nem feltétlenül van olyan mértékben tisztában az erdélyi politikával, hogy ilyen sommás véleményt megfogalmazhasson.