Az alábbiakban a Lungo Drom elnökének nyilatkozatát közöljük teljes terjedelmében.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közleménye az ENSZ emberi jogi főbiztosának nyilatkozatáról

Alaptalan és igaztalan, ezért megdöbbentő és elfogadhatatlan az ENSZ emberi jogi főbiztosának 2018. február 26-án tett nyilatkozata, amely szerint Magyarország kormánya és Orbán Viktor idegengyűlölő és rasszista nézeteket vallana. Mint Közép-Európa és Magyarország legnagyobb roma szervezetének vezetője ezúton messzemenőkig visszautasítom Zeid Raad al-Husszeinnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának kijelentését.

A rasszizmus vádja súlyos vád a civilizált világban, épp ezért felelős vezető, csak alapos és felelős nyilatkozatokban mondhatja ki bárkire, hogy rasszista és idegengyűlölő. Éppen ezért a magyarországi roma társadalmat képviselő Lungo Drom tagjaiban mély megdöbbenést váltott ki Zeid Raad al-Husszein alaptalan, felkészületlen és felelőtlen nyilatkozata. Leginkább azért, mert ha valakinek, akkor az ENSZ emberi jogi főtitkárának illene ismernie az Orbán-kormányok eddig végzett rasszistaellenes és kisebbségvédelmi intézkedéseit, a társadalmi tolerancia és felzárkózás terén végzett munkáját.

Emlékeztetőül:
– Az Orbán-kormány és a magyar miniszterelnök hirdetett zéró toleranciát a magyarországi rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben.
– Orbán Viktor és kormánya adott lendületet nemcsak a magyarországi, hanem az európai roma felzárkózásnak, amikor az EU soros elnökségeként Európai Roma Stratégiát alkotott komoly szerepvállalásra késztetve a tagállamokat.
– Ugyancsak a magyar miniszterelnök és kabinetje végezte eddig a legtöbbet a magyarországi gyermekéhezés felszámolása és a szegények iskoláztatása, oktatása érdekében, amelynek keretében jelentős eredményeket ért el a roma társadalom életében is.

Zeid Raad al-Husszein főbiztos úrnak ezek szerint mindezekről nincs tudomása, mert ha lenne, nem állíthatná a magyar miniszterelnökről, hogy idegengyűlölő és rasszista.

A Lungo Drom elnökeként tájékoztató levelet fogok küldeni Zeid Raad al-Husszeinnek az Orbán kormányok antirasszista és antixenofób munkájáról, amelynek alapján arra kérem majd az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy vonja vissza állításait a magyar miniszterelnökre vonatkozóan, és kérjen bocsánatot minden magyar és roma embertől téves és messzemenőkig alaptalan kijelentéséért. A főbiztos méltatlanná vált tisztségének betöltésére, ezért távoznia kell az Egyesült Nemzetek Szervezetéből.

Az ENSZ jelenlegi emberi jogi biztosának is el kell fogadnia és meg kell érteni, hogy a migráció nem alapvető emberi jog. Határaink megvédése, kultúránk megőrzése nem értékelhető rasszizmusként, éppen a szülőföldön élők megmaradását szolgálja nemtől, származástól, bőrszíntől és vallástól függetlenül.

Budapest, 2018. március 2.

Farkas Flórián
elnök