Hirdetés

Mint ismeretes, a Momentum európai parlamenti képviselőjének köréhez bőven jutott az uniós támogatásokból. A Pannónia Nyomda Kft. – amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője – és a társasággal azonos fióktelepeken, illetve székhelyeken működő további nyomdaipari cégek az elmúlt években összesen több mint 4,8 milliárd forintnyi támogatást nyertek el. Ráadásul, amint arra a Demokrata felfigyelt, a Cseh Katalin által aláírt egyik pályázat leírásában egyebek mellett arra a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva kértek támogatást, amelynek megfúrásában nem sokkal később komoly szerepe volt a momentumos politikusnak.

A botrány júliusi kirobbanása után kiderült, a cégcsoport tagjai elsősorban a váci Nádas utcában és a sziráki Jókai úton folytatták tevékenységüket, ám a Magyar Nemzetet megkereste egy olvasó, és arra hívta fel a figyelmüket, hogy a sajtó méltatlanul keveset foglalkozott Szécsény városával, ahol a vállalkozások 1,5 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. A polgári napilap cikkében hozzátették: ezen a címen is felbukkan majdnem az összes cég, Cseh Katalinék pedig valamiért fontosnak tartották, hogy a már említett Pannónia Nyomda Kft. is „ideköltözzön”. A szécsényi képviselő-testületben egyébként már 2019-ben bűncselekménygyanút emlegettek azokkal a vállalkozásokkal összefüggésben, amelyekről mostanra egyértelműen kiderült, hogy a céghálózathoz tartoznak.

Egyszerű a magyarázata, miért akarnak Nógrád megyében „működni” egyes vállalkozások: az elmaradott régió fejlesztése különösen magas támogatási aránnyal bír, így minimális önerő befektetésével jóval nagyobb összegeket lehet elnyerni. 

A Pesti TV Ügy című műsorának stábja a háló egyik cégének újabb telephelyét is megtalálta, szintén Nógrádban, a Vanyarc nevű falu utolsó épületében. Egy, a terepet rendező férfi a csatornának azt mondta, hogy most ott működik a holografikus nyomda – aztán sietve távozott… Az információk nyomán az elmúlt hetekben a PestiSrácok a szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások kifizetődő költözködéséről írt, míg az Origo a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant. Több vizsgálat is folyik: a Demokrata múlt hétfőn tudta meg, hogy a NAV „költségvetési csalás bűncselekménye elkövetésének gyanúja miatt” folytat nyomozást Cseh Katalinék ügyében, miután a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István, majd Budai Gyula országgyűlési képviselő is feljelentést tett. Korábban pedig Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő számolt be arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is megkezdte a vizsgálódást a momentumos politikusnőhöz kötődő céghálózat kapcsán.

A Cseh Katalin-botrányról írott cikkeinket ITT találja.

Korábban írtuk