Az LMP szerint nem a kormány dolga annak eldöntése, hogy szükség van-e a társadalmi nemek tanulmányával foglalkozó szakra.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Tudományos kérdés, hogy szükség van-e a társadalmi nemek tanulmányával foglalkozó szakra a felsőoktatásban: a tudósoknak, oktatóknak, hallgatóknak kell róla dönteni, nem pedig rendeleti úton a kormánynak – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a gender szakok betiltása újabb lépés a kormány tudomány, oktatás ellen ciklusok óta folytatott „háborújában”. A kormány első lépésként csökkentette a felsőoktatási férőhelyek számát és fontos szakokat tett fizetőssé, majd kancellárokat ültetett az intézmények élére, így pénzügyi okokra hivatkozva bármilyen képzést, kutatást el lehet lehetetleníteni. Ezt követően ellehetetlenítette a CEU-t, majd állami felügyelet alá vonták a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), hogy befolyásolják, milyen kutatások folyhatnak az MTA-n – sorolta Kanász-Nagy Máté, aki a „háború” legújabb állomásának tartja a társadalmi nemek vizsgálatával kapcsolatos szakok tervezett betiltását.

Azt mondta, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy politikai alapon tiltanak be egy szakot. Innen kezdve nem lehet autonómiáról, szabadságról, törvényes, alkotmányos védelemről beszélni a felsőoktatásban – értékelt.

Hozzátette: az LMP az ombudsmanhoz fordul az ügyben.

Arra a felvetésre, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincs munkaerőpiaci igény a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon végzettekre, Kanász-Nagy Máté kijelentette: akik ezen a szakon végeztek, elhelyezkedtek, ha pedig valóban nem lesz a szakra igény, akkor nem fognak rá hallgatók jelentkezni és nem indul el a képzés.

A politikust kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület keddi ülésén várhatóan lemond. Kanász-Nagy Máté szerint ez fontos és helyes lépés, mert „Patyi András az elmúlt években bebizonyította, hogy semmiféle, a jogállami működéssel kapcsolatos intézmény élére nem való”. Jelezte: remélik, Patyi András kivonul a közéletből és semmilyen fontos szerepet nem vállal a továbbiakban.