A gáz és a villanyóra aktuális állását a családok többsége már leolvasta. És be is diktálta a közműszolgáltatónak. De ha valamiért elmaradt, még mindig nem késő pótolni, hétfő éjfélig van rá lehetőség, emlékeztet a hirado.hu.

Hirdetés

Az interneten néhány kattintással, egyszerűen rögzíthető az eddigi fogyasztás. Az MVM és az E.ON oldalán is. Még regisztrálni sem kell hozzá, csupán a felhasználói adatokat kell megadni. A folyamatot külön tájékoztatóban részletesen el is magyarázzák.

Mindenki rögzítheti a mérőállását, még akkor is, ha nem szokta diktálni – de nem kötelező. Elsősorban azoknak ajánlott, akik átlag feletti fogyasztók, mert így újraindul az elszámolási időszak. Vagyis augusztus elsejétől jövő július 31-ig tart majd.

Az energiafogyasztók többségének nem vagy csak nagyon kis mértékben változik a rezsiköltsége. Az ötmillió áramfelhasználóból több mint 4 millió átlagfogyasztású vagy az alatti, a gázellátásban pedig a 3,5 millió fogyasztó kétharmada használ az átlagnak megfelelő vagy annál kevesebb energiát.

Korábban írtuk

Az új rezsicsökkentési szabályok augusztus elsején léptek életbe. Eszerint az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki hatósági áron kapja a villanyt és a gázt. A számlákon a korábbinál részletesebben feltüntetik, hogy ki mennyit spórol. Az új kimutatások pedig a következőképpen fognak kinézni: egy narancssárga mezőben lesz látható, hogy mennyit kellene fizetni piaci áron és alatta szerepel majd a megtakarított összeg.

A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett alapú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig

Orbán Viktor miniszterelnök július végi rádióinterjújában hangsúlyozta:

a rezsicsökentés továbbra is védi a magyar családokat. Még így is évente több mint 2 millió forintot tudnak spórolni.

A rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden átlag családnál megmarad. Ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villany számláján meg a gázszámláján” – fogalmazott korábban a kormányfő.

A központi fűtéses társasházaknak is érdemes figyelni az augusztus 15-ei határidőre. Addig kell nyilatkozniuk a gázszolgáltatónak arról, hogy összesen hány lakásra kérik a kedvezményt.