Ma van az egyszülős családok világnapja! Igyekszünk az egyszülős családok terheit is enyhíteni! Jelenleg azon dolgozunk…

Posted by Novák Katalin on Sunday, March 21, 2021
Hirdetés

Novák Katalin az egyszülős családok világnapjára időzített videóüzenetében emlékeztetett: a kormányzat félmilliárd forinttal segítette az egyedülálló szülők életvitelét segítő egyszülős központok létrehozását.

Az igazságügyi tárcával közösen azon dolgoznak, hogy a jövőben hatékonyabb legyen az egyedülálló szülők számára a tartásdíj megállapítása és behajtása is – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás.

Ugyanakkor a magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél.

Korábban írtuk

Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), a falusi csok-kal, illetve a csok-hoz kapcsolódó kölcsönnel is.

Élvezik az illetékmentességet, a teljes áfa-mentességet, új építésű ingatlan vásárlása, illetve új ingatlan építése esetén az 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetőségét és az otthonfelújítási kölcsönt is – sorolta.

Továbbá édesanyaként négy gyermek vállalása esetén élethosszig tartó személyi-jövedelemadó mentességet élveznek – fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy az egyszülős központokban az egyedülállók segítséget kapnak a gyermekneveléshez. Ügyeik intézése idejére gyermekfelügyeletet vehetnek igénybe, álláskeresés esetén a munkatársak segítenek az önéletrajz megfogalmazásában, illetve jogi tanácsadás is igényelhető – ismertette.

A központok napközis táborok szervezésével is segítik a gyermekek vakációjának tartalmas eltöltését – mondta Novák Katalin.

Az Egyszülős Központ ismét meghirdette pályázatát a Páratlan szülő díjra, amelyben azok az egyedülálló szülők részesülhetnek, akik példát mutatnak a mindennapokban – közölte a központ vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyszülős családok világnapján indult, pénzjutalommal járó pályázatra április 24-ig várják a jelöléseket. Mint írták, bárki jelölhet olyan szülőket, illetve olyan nagyszülőket és dédszülőket, akik egyedül nevelnek gyermeket. A jelöltről személyes történetet is várnak, ami alapján a központ kiválasztja a díj döntőseit, végül pedig egy prominens személyekből álló zsűri dönt arról, hogy ki lesz az év páratlan szülője.

A díjat május 28-án, az Egyszülős Központ harmadik születésnapján adják át. A központ a jelöléseket a honlapján, https://egyszulo.hu/page/paratlan-szulo-dij-2021 oldalon várja.

A Páratlan szülő díj a Családbarát Magyarország támogatásával valósul meg – írták.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Azóta a központ több mint hetven féle szolgáltatásával csaknem 14 ezer egyszülős családot ért el.

Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma mintegy 300 ezer – közölte a központ.