Belpolitika, közélet A Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanságáról szóló parlamenti határozat elfogadását az MKP ösztönözte – mondta Marek Maďarič kulturális miniszter a Szlovák Rádió tegnapi vitaműsorában.

A Sobotné dialógy című műsorban Maďarič visszautasította az új kormánykoalíció alakításáról, netán az előrehozott választásokról szóló kitalációkat. „A dekrétumok megnyitásának fenyegető veszélye az MKP részéről indította a szlovák parlamenti pártokat arra, hogy határozatot hozzanak a háború utáni törvények megváltoztathatatlanságáról, tehát nem arról van szó, hogy az SNS jött volna ezzel elő” – mondta a miniszter. A dekrétumokról szóló határozat és a Hlinka-törvény egyébként is csak egy kis része a parlamenti munkának Maďarič szerint, csupán a média ver nagy dobra néhány kiválasztott ügyet.

Az MKP elnöke, Csáky Pál szerint pártjának nem az a célja, hogy feszültséget szítson. „Az elmúlt év alatt a Smernek sikerült féken tartania az SNS-t, de az utóbbi két hónap során a két kisebb koalíciós partner tombolásának lehetünk tanúi” – jegyezte meg Csáky törvény(javaslat)ok kapcsán.

Maďarič a szlovák-magyar kapcsolatok megromlását nem tartja különlegesnek, szerinte ugyanis 2005 óta a két ország viszonya hol jobb, hol rosszabb. Utóbbiért Magyarországot, valamint az MKP-t teszi felelőssé a miniszter, az autonómia és a Benes-dekrétumok kérdésének megnyitása miatt. Annyit ismert el Maďarič, hogy Ján Slota megnyilvánulásai néha átlépik az illem határait, de ez nem jelent politikai problémát. A kormány politikájában ugyanis „a szélsőségnek még a nyomai sem találhatók meg” – mondta a miniszter.

(FelvidékMa)