Szabó Balázs az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult

Szabó Balázs, a Jobbik politikusa ellen azért indult eljárás néhány éve, mert a gyanú szerint egy társaság tagjaként részt vett három tunéziai diák bántalmazásában egy óbudai szórakozóhely előtt. Ha azonban a legújabb botrányának részletei igazak, akkor a jobbikos politikus életében furcsa fordulat következett be az elmúlt évek alatt.

Szabó Balázsnak ugyanis most azért kell magyarázkodnia, mert egy exjobbikos kollégájával, Samu Tamás Gergővel együtt „megfigyelőként segítette” egy afrikai országban rendezett választás lebonyolítását. Akad azonban néhány furcsaság a kiruccanással kapcsolatban.

Hirdetés

A HVG egyik újságírója göngyölítette fel a legújabb jobbikos botrányt, amelyben az orosz szál is főszerepet kap. A cikk szerzője Samu Tamás Gergő Instagramon látható posztjaiból szemezget az írás elején. Samu Tamás Gergő a Jobbik országgyűlési képviselője volt, azonban tavaly novemberben kilépett a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja. A képek tanúsága szerint Samu egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsony második napján a Közép-afrikai Köztársaságba, ahol mindössze néhány napot töltött, majd hazautazott. A rövidke kiruccanás apropója az volt, hogy az afrikai országban megfigyelőként őrködött a választások tisztasága fölött. A Jobbik újpesti önkormányzati képviselője, Szabó Balázs bár nem osztott meg az utazásról képeket, illetve Samu fotóin sem szerepel, azonban meg nem nevezett forrásból a HVG megtudta, hogy az újpesti politikus is részt vett az utazáson.

Samu Tamás Gergő a HVG kérdésére válaszolva elmondta, hogy őt Szabó Balázs hívta magával az útra, tudomása szerint Szabót pedig egy német szervezet kérte fel a választási felügyeletre. Samu Tamás csak annyit tudott, hogy egy német szervezet fizette az utat, azt azonban sosem firtatta, hogy milyen forrásból. A magánrepülőgépre pedig azért volt szükség, mert a járvány miatt más lehetőség nem volt arra, hogy a helyszínre utazzanak.

A HVG szerint azonban a szóban forgó német szervezet egy olyan orosz hátterű társaság, amely egyértelműen kapcsolatba hozható azzal a lengyel politikussal, akit az oroszoknak és kínaiaknak végzett kémkedéssel vádolnak. A HVG megkeresésére Szabó Balázs elmondta: naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

Korábban írtuk

Szabó szerint tehát az orosz szál semmilyen szempontból nem aggályos, mivel őt szakmai-tudományos érdeklődés vezette, amikor elfogadta a felkérést. Samu Tamás pedig már gyakorlott választási megfigyelőnek számít, néhány éve a Luhanszki Népköztársaságban töltött el néhány napot, ahol a területen lezajlott, vitatott érvényességű szavazás tisztaságát ellenőrizte. A munkájával ezek szerint meg voltak elégedve az oroszok, ha most újra elfogadták a szakértelmét.

A Jobbik az esetre reagálva egy közleményt adott ki, melyben arról adtak hírt, hogy azonnali hatállyal felfüggesztették Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólították, hogy adja vissza az önkormányzati képviselői mandátumát. A baloldali párt közlése szerint, Szabó Balázs a Jobbikot sem az utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta arról, hogy részt vesz az afrikai országban tartott választáson megfigyelőként.

A súlyos polgárháború után lábadozó, geopolitikai konfliktus színterévé vált Közép-afrikai Köztársaságban 2020. december 27-én zajlottak a választások, amelyek tisztaságával kapcsolatban erősek a kételyek. A voksolás végül a Moszkva-barátnak mondott jelölt győzelmével zárult.

Szabó Balázs verekedéses ügyével kapcsolatban megkerestük az ügyészség munkatársait, hogy adjanak tájékoztatást arról, jelenleg milyen szakaszban van az eljárás. Tavaly februárban ugyan első fokon két év, végrehajtásában öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az újpesti képviselőt a bíróság, azonban a fellebbezések miatt másodfokon folytatódik az eljárás.

Felmentette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselőt a Fővárosi Törvényszék A tavaly februárban született elmarasztaló ítéletet változtatta meg bíróság.
A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék minden vádpont alól felmentette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselőt, akit az ügyészség közösség tagja elleni erőszak elkövetésével vádolt. Mint ismert, a Jobbik újpesti alelnökét tavaly februárban 2 év, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az elsőfokon eljáró II. és III. Kerületi Bíróság, amiért Szabó 2016 szeptemberében egy óbudai szórakozóhelyen részt vett egy verekedésben, ahol tunéziai állampolgárok egy csoportja és egy újpesti szurkolókból álló társaság esett egymásnak. A verekedés során a tunéziai diákok 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az elsőfokú ítélet ellen Szabó Balázs fellebbezett, ezért az ügy – egy év elteltével – a Fővárosi Törvényszéken folytatódott, amely nem látta bizonyítottnak az ügyészség vádpontjait. Perdöntő volt a tunéziaiak társaságában lévő magyar hölgy vallomása is, aki úgy nyilatkozott, hogy Szabó nem vett részt a verekedésben, csupán telefonjával próbált felvételt készíteni az incidensről. (2021. február 4.)