Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

2022. január elsejétől 24 250-ről 50 ezer forintra emelik az árvasági támogatás minimális összegét – jelentette be Novák Katalin. Magyarországon mintegy 55 ezer árva és félárva gyerek él, akik közül 42 ezren kapnak havonta ötvenezer forintnál kisebb összeget.

– Nagyon fontos, hogy a nők ne féljenek azért gyereket vállalni, mert tartaniuk kell attól, ha egyedül maradnak. Ebben az államnak van tennivalója – írta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közösségi oldalán, akinek szívügye az egyszülős családok segítése, hosszú ideig maga is egyedülálló szülő volt. Novák Katalinnal együtt nyújtottak be előterjesztést a budai egyszülős központ létrehozására. Hosszú távú céljuk, hogy az egyszülős családokban nevelkedő mintegy félmillió gyerek ugyanolyan esélyekkel induljon az életben, mint akik két szülővel élnek.

Jelenleg a parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amivel növekedni fog a tartásdíj törvényileg garantált összege, illetve hatékonyabbá válik a behajtása.

– Ez eddig egy nagyon hosszú és megalázó procedúra volt, lényegében reménytelen vállalkozás – mondja Nagy Anna, a három éve működő pesti Egyszülős Központ vezetője. – Először a bíróságon áll két-három évig az ügy, azután következik a végrehajtó, a rendőrség, a büntetőbíróság, minden lépcsőfoknál évek telnek el, és nem ritka, hogy közben felnő a gyerek.

Korábban írtuk

Ha a külön élő szülő nem fizet, akkor fél év elteltével a gyereket nevelő szülő kérheti, hogy az állam előlegezze meg az összeget. De csak nagyon kevesen tudják igénybe venni a lehetőséget, miután ehhez 57 ezer forint alatt kell lennie a családban az egy főre jutó jövedelemnek. Ez nagyon-nagyon alacsony kereset esetén áll fenn az egy vagy két gyereket nevelő szülők esetében. De ha valaki mégis igénybe tudja venni, akkor is a maximális összege havonta 14 500 forint.

– A jelenlegi helyzet most több ponton is változni fog – magyarázza Nagy Anna, aki már tizenhat éve működteti az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, így számtalan alkalommal találkozott az elmaradó tartásdíj problémakörével. Tapasztalatait rendre megosztja a döntéshozókkal, így részben az ő közreműködésével születtek az új szabályok.

A törvény módosításával egyrészt meg fog szűnni az említett jövedelemhatár, ezentúl bárki kérheti a tartásdíj megelőlegezését az államtól, teljesen mindegy, mennyi a fizetése. Másrészt az állam által adott támogatás maximális összege több mint háromszorosára, ötvenezer forint fölé emelkedik. Harmadrészt az állam átveszi a behajtás terheit a szülőtől, és nem féléves, hanem már három hónapos elmaradás után is lehet kérni, illetve lerövidülnek a határidők is, tehát az eljárások belátható időn belül lezajlanak. Mindez körülbelül kilencvenezer gyereket érint, ugyanis a külön élő szülők gyerekeinek egynegyede nem kapja meg azt a tartásdíjat, ami a bíróság szerint járna neki.

Rengeteg segítséget nyújt maga az alapítvány is, ami vidéken is szervez programokat, Pesten, az Üllői úton pedig három éve megnyitotta az Egyszülős Központot, amit a kormányzat félmilliárd forintos támogatással segített. Ez hetvenféle szolgáltatásával csaknem 16 ezer egyszülős családot ért el. Az új központ épülete pedig a Déli pályaudvar közelében vár a felújításra, így a tervek szerint 2022-től fogadja a családokat, a helyszín okán vidékről is.

– Végeztünk egy felmérést az igényekkel kapcsolatban. Eszerint az egyedülálló szülők legnagyobb szükséglete a közösség. Azt érzik, hogy magányosak, bizonytalanok, nincs kivel megosztaniuk az aggodalmaikat, terheiket akár a gyerekneveléssel, akár a pénzügyekkel kapcsolatban. Óriási igényük van a sorstársak támogató erejére. A másik fontos kérés a gyerekfelügyeletre vonatkozik, tehát itt is lesz játszóház, akárcsak az Üllő úti központban – vázolja a terveket Nagy Anna.

A klubon keresztül számos segítséget vehetnek igénybe az egyedülálló szülők, így jogi, pszichológiai, nevelési tanácsadást, támogatást a munkakeresésben, míg a csoportos foglalkozásokon megoszthatják a gyász, a válás, de akár a mozaikcsaládok nehézségeit is. A gyerekek korrepetálásban részesülhetnek, nyáron pedig kétezren vehetnek részt ott alvós és napközis táborban jelképes összegért.