Fotó: MTI/Molnár Edvárd (illusztráció)
Hirdetés

Kiemelték: az eddig rendelkezésre álló információk alapján a mostani kezdeményezés is a közösségi médiában szerveződött. „A magas szintű szervezettségre utal a nők és a gyermekek célzott felhasználása és első sorokba történő elrendezése is, amivel az – egyelőre nem ismert – szervezők sikeresen ki tudták hangsúlyozni a kialakult helyzet (egyébként létező) humanitárius aspektusát (a biztonsági vonatkozásokat természetesen teljesen figyelmen kívül hagyva)”.

A közmédia helyszíni beszámolóiban jól látszott az is, hogy „vélhetően előre kijelölt személyek tárgyaltak a magyar határőrökkel a kerítés mellett”. Külső szervezőkre utalt a szerb védelmi miniszter is, aki szerint a határhoz érkezőket manipulálták, és „a megnyíló határzár ígéretével hitegették őket (állítása szerint különböző NGO-k)” – jegyezték meg.

Úgy vélik, a mostani kezdeményezés „egyértelműen egy Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlási kísérletként értelmezhető”, amely a nemzetközi közvélemény szimpátiájának elnyerésére irányult. A szerb hatóságok sikeresen akadályozták meg az események eszkalációját, de a Balkánon „feltorlódott több mint 100 000 nemzetközi migráns megfelelő utánpótlást biztosít hasonló akciók szervezéséhez, amelyben bizonyos – egyelőre nem ismert – csoportok meglehetősen aktívnak mutatkoznak” – tették hozzá.

Így az illegális migrációval szembeni küzdelem a jövőben is kiemelt fontosságú marad – hangsúlyozta a Migrációkutató Intézet.