Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Dudás Róbert (Jobbik) azt mondta, több mint egy hónapja folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára, ezzel párhuzamosan pedig például az élelmiszereké és az építőanyagoké is. Hozzátette: a Jobbik petíciót indított az üzemanyagár befagyasztása érdekében és országgyűlési határozati javaslata is van erről.

Közölte, amíg az árbefagyasztás életben van, a kormánynak az Európai Bizottsághoz kell fordulnia, hogy csökkenteni lehessen az üzemanyagok áfáját és jövedéki adóját. Emiatt vívjanak szabadságharcot! – javasolta.

Felidézte a fideszes politikusok korábbi véleményét, amikor azt mondták, hogy 40 dolláros hordónként kőolajárnál és 250 forintos literenkénti üzemanyagárnál be kell avatkozni. Most 80 dollárba kerül a kőolaj, az üzemanyag pedig 500 forint felett van – jegyezte meg. Elismerte, hogy mindenhol drága az üzemanyag, de hozzátette: nem mindenhol a gyenge magyar forinttal fizetnek. Míg Magyarországon 298 ezer forint a nettó átlagkereset, Ausztriában ez az adat 986 ezer forint – ismertette.

Dömötör Csaba: hiteltelennek a Jobbik kezdeményezése

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette: a kormány fontosnak tartja, hogy a gazdasági nehézségek miatt segítő kezet nyújtson sok társadalmi csoportnak. Példaként említette a családi adóvisszatérítést, a minimálbéremelést, az otthonteremtési program bővítését, a nyugdíjprémiumot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését és a béremelési programokat.

Korábban írtuk

Az államtitkár hiteltelennek minősítette a Jobbik kezdeményezését, mondván, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nem támogat semmilyen szociális komponenst a benzinárban, kommunista ötletnek tartja az árszabályozást és nem célja, hogy megállítsa a világpiaci árakat Magyarország határán.

Az Ausztriával történő összevetéssel kapcsolatban azt mondta, Ausztriában nem volt negyven évig kommunizmus, így erre hivatkozni képmutatás. Szólt arról is, hogy a mostani kormány működése alatt 70 százalékkal nőttek a reálbérek.

Bírálta azt is, hogy Márki-Zay Péter szerinte egyértelművé tette, hogy bezárná a Mátraalja legnagyobb foglalkoztatóját, a Mátrai Erőművet. El a kezekkel a Mátrai Erőműtől! – hangoztatta.