Volt már minden: ellenzéki szociológus és liberális oktatási miniszter, pártelnök, frontpolitikus és háttérbe húzódó szürke eminenciás. Magyar Bálint pontos státusa jelenleg meghatározhatatlan, annyi bizonyos, hogy az egykori SZDSZ emblematikus plakátfiúja a Soros-programnak megfelelő propagandát vezényel az ellenzék számára, kimondva-kimondatlanul összehangolva a magyar állam aláásásának népfrontos igyekezetét.

Fotó: MTI, archív

Tudjuk, merjük, tesszük – harsogta az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ plakátján Pető Iván, ifjabb Rajk László és Magyar Bálint fogpasztareklámokat megszégyenítő széles mosollyal. A legtöbben akkor még úgy értelmezték, bátor kiállást hirdetnek, visszatekintve már inkább az mondható: nem riadnak vissza semmitől…

Az eredetileg szociológus, történelemtanár Magyar Bálint az SZDSZ alapítója, szervezője, a párt „köménymagjának” egyik erős embere, 1990-től 2010-ig parlamenti képviselője volt. Kétszer kapta meg a pártjának oly fontos oktatási tárcát, előbb Horn Gyula kormányában 1996-tól 1998-ig, majd Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc regnálása idején 2002-től 2006-ig. 2007 januárjától 2008 áprilisáig pedig a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati fejlesztéspolitikában közreműködő államtitkáraként ügyködött.


Soros aknamunkása

Magyar Bálint 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, és a párt színeiben szerzett parlamenti mandátumát megtartva a Kuncze Gábor, Wittinghoff Tamás (Budaörs polgármestere, ma Karácsony Gergely, a szocialisták import miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányának önkormányzati illetékese) és más ex-SZDSZ-esek társaságában megalapította a Szabadelvű Polgári Egyesületet. E társaság közéleti aktivitása az utóbbi években társadalmi igény híján elapadt. Nem úgy Magyar Bálinté, aki a partvonalról is sorra írja a nemzeti kormányzást sötéten jegyző látomásait. A magyar polip – a posztkommunista maffiaállam címet viselő sorozat első kötete 2013-ban, a második 2014-ben, a harmadik 2015-ben jelent meg, majd 2016-ban The Post-Communist Mafia State – The Case of Hungary címmel az angol nyelvű változat is megszületett. Utóbbihoz, melynek az Európai Parlamentben és az amerikai Columbia Egyetemen is nagy csinnadrattával nyilvános bemutatót szerveztek az ex-SZDSZ-es politikus elvbarátai, a Magyarországot régóta gyűlölő Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora írt előszót, így magasztalva a szerzőt: „azok számára, akik érdeklődnek Magyarország demokráciájának megrogyása iránt, Magyar Bálint remek kalauz.”

Magyar Bálint köreiben ott sertepertél maga George Soros is. Bizonyítják ezt azok a CEU-fejléces levélpapírra írott sorok, amit a tőzsdespekuláns bajkeverő 2005. március 5-én írt az akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek.

„Tisztelt Miniszter Úr, Kedves Bálint! Őszinte megelégedéssel értesültem, hogy az általam alapított Közép-Európai Egyetem másfél évtized után magyar akkreditációt nyert. Tudom, hogy ez a Te segítséged nélkül nem történhetett volna meg. (…) régi barátsággal üdvözöl: George Soros.”

E szívélyes üzenetben egyúttal azt is kérve, hogy az új törvény életbeléptetésével ne veszítse hatályát az egy évvel korábbi, az egyetem eredetét Amerikából datáló (úgynevezett lex CEU) jogszabály. Mindez azért is figyelemre méltó, mert az említett jogszabályt ugyan valóban az év márciusában nyújtotta be az Országgyűlésnek Magyar Bálint oktatási miniszterként, de a Ház csak november 29-én szavazott róla, és a Magyar Közlöny 2005. december 14-i számában jelent meg. Soros azonban már több mint 8 hónappal a végszavazás előtt tudta, hogy jogszabály lesz a törvénytervezetből, ám nem volt teljesen elégedett, ezért kvázi útmutatást adott arra nézve, hogy az akkreditációval kapcsolatban milyen regula ne szülessen meg.


Tematizációs hadművelet

A kapcsolat úgy tűnik, azóta is élő és intenzív. Hogy ki ötlötte ki a nemzeti kormány elleni támadássorozat kommunikációs fegyvereként a maffiaállam kifejezést, nem tudjuk. Tény, hogy az időbeli elsőség – hiszen már 2013-ban e címmel írt könyvet – Magyar Bálinté. Soros azonban fölerősítette régi barátja hangját. 2017. június 1-jén Kiállni Európáért című, a Project Syndicate – hivalkodó önmeghatározása szerint a világ vezető gondolkodóinak elmélkedéseit közzétevő – internetes szabadkőműves portálon megjelent cikkében így írt: „…a nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég a jogállamban bízni: ki kell állni azért, amiben hiszünk. A CEU és az alapítványaim támogatottjai ezt teszik. A létük a tét. De biztos vagyok abban, hogy az akadémiai és egyesületi szabadságért folytatott elszánt küzdelmük végül mozgásba hozza Európa igazságszolgáltatásának lassan őrlő malmát. (…) Csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával.”

Magyar Bálint pedig visszapasszolta a labdát, tavaly június 21-én Az EU maffiaállama címmel maga is cikket írt az említett szabadkőműves portálon, amelyben azt fejtegette, hogy Magyarországon „az elitek szervezett felvilága megszállta a gazdaságot, beleértve magukat az oligarchákat is. Az eredmény egy bűnszervezet és egy privatizált, élősködő állam egyvelege.” Az egykori SZDSZ-es politikus, ma buzgó aknamunkás szerint Magyarország maffiaállammá vált.

Egyértelműen megállapítható tehát, hogy Magyar Bálint a politika frontvonalában bekövetkezett bukását követően hátrébb húzódott, hogy immár „független gondolkodóként” folytassa a magyar nemzeti állam felbomlasztására irányuló erőfeszítéseit, és ehhez továbbra is megkap minden segítséget a Soros-birodalmat is magába foglaló nemzetközi háttérhatalomtól. Mi több, bizonyos szempontból előléptették, hiszen ma már nem egyszerű végrehajtó, kifutófiú, hanem a magyar kormány megbuktatásán munkálkodóknak eszmei muníciót szállító kommunikációs agytröszt egyik szereplője.


Násztánc Soros-zenére

A kommunikációs hadművelethez a Jobbik is csatlakozott. Szilágyi György, az egykori nemzeti párt parlamenti képviselője február 9-én állította, hogy „maffiakormány irányítja Magyarországot, amely közpénzekhez juttatja a hozzá közel állókat”. A jobbikos honatya ezt a Fekete könyv – korrupció Magyarországon 2010–2018 című kiadványt kezében szorongatva mondta egy sajtótájékoztatón. A kampánykötetet a tavaly nyáron létrejött Civitas Intézet megbízásából a Transparency International munkatársai állították össze a K-Monitor Közhasznú Egyesület támogatásával. A társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozó rejtélyes Civitas Intézet tavaly nyáron alakult meg, világhálós felületén semmilyen információ nem érhető el munkatársai konkrét kilétét illetően, csak azt olvashatja a látogató, hogy „kutatói és szakértői csapata egyetemi tanárokból, kutatóintézetek és multinacionális tanácsadó cégek elemzőiből, médiaszakemberekből áll, akik a legkülönbözőbb elismert, többéves, évtizedes tudományos háttérrel, publicisztikával és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek számos hazai és nemzetközi projektben egyaránt”. Ami bizonyos, hogy a magát politikailag független think-tanknek nevező intézet vezetője Vértesy László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A Transparency International és a K-Monitor Egyesület ezzel szemben jól ismert társaság. Mindkettőt jelentős részben a Soros-birodalom finanszírozza. Az általuk összelapátolt kampánykiadványt pedig a Jobbik világhálós szócsöve, az Alfahír is népszerűsítette, Szilágyi György pedig a Hír TV öklének, Kálmán Olgának is lelkesen átadott belőle egy példányt. Lám, így ér össze a tőzs­de­spe­ku­láns milliárdos bajkeverő hálózata immár a nemzeti oldalról dezertált párttal. Soros kottáját olvasva Magyar Bálint veri a taktust a teljes ellenzéki népfront násztáncához…

Ágoston Balázs