„Ritkán találja magát szemben egy soros elnökség ennyi kihívással, amelyek között megtaláljuk az euróval, a gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatottsággal, az energiafüggetlenséggel kapcsolatos feladatokat, valamint, az árak riasztó mértékű emelkedésének következtében az élelmiszer-ellátás biztonságának kérdését” – hívta fel a figyelmet Joseph Daul a magyar elnökség prioritásainak bemutatásával kapcsolatban megrendezett, Orbán Viktor és José Manuel Barroso részvételével folytatott vita során. „Nincs kétségem afelől, hogy a magyar elnökség képes lesz kezelni ezeket a kihívásokat.”

A legnagyobb befolyással rendelkező európai parlamenti frakció elnöke emlékeztetett: a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz megalakulása óta a szabadság tiszteletére épül. Joseph Daul üdvözölte, hogy az elmúlt évek rossz kormányzását követően, az új magyar kormány elkötelezett a változtatások iránt.

„Jelenleg ezen reformok egyike a média területét érinti, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság jogi kiértékelést végez. Bízom abban, hogy az Európai Bizottságban betölti a „Szerződések Őrének” szerepét, és bízom a magyar miniszterelnökben is, aki ígéretet tett a törvény módosítására abban az esetben, ha a Bizottság a jogszabály egyes rendelkezéseit a közösségi joggal ellentétesnek találja. Elutasítok minden más előzetes vádaskodást” – jelentette ki Daul.

A néppárti képviselőcsoport elnöke beszédében szintén kérte a magyar soros elnökséget, hogy biztosítson minden szükséges segítséget Tunéziának, amely egy feszült, de rendkívül lényeges időszakon megy keresztül, és amelyet támogatni kell a változások irányába.