Családi napként lett meghirdetve egy szentendrei magánterületen több jobboldali szervezet találkozója. A rendezvény elején az Új Magyar Gárda nevű, nemrég alakult társadalmi mozgalom 620 tagja tett esküt. Az eseményre a rendőrség is készült, több száz rohamrendőr jelent meg reggel a környéken, majd amikor az egyenruhás gárdisták az eredeti tervekhez képest jóval korábban alakzatba rendeződve elkezdték az eskütételt, megpróbáltak bejutni a területre.

Gárda: célt értünk

Volner János, a Gárda szóvivője azt mondja nem csak célt értek, akciójukkal fricskát adtak a hatalomnak. Készültek ugyanis a rendőri akcióra, ezért az eskütétel helyszínét buszokkal kerítették el úgy, hogy a járművek közötti részen egy-egy már korábban esküt tett gárdista posztolt. Amíg őket igazoltatták a rendőrök, addig „rendben” lezajlott az avatás.

A rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke is felszólalt, és cáfolta, hogy a régi és az új gárdának bármi köze lenne egymáshoz. Beszédében azt mondta, az új szervezetnek joga van létezni, és amíg nem sért jogszabályt, addig gyülekezni és véleményt nyilvánítani is joguk van.

A rendőrség 167 gárdistával szemben indított szabálysértési eljárást – közölte Makula György, az ORFK szóvivője. Elmondása szerint a rendőrök a gárdisták alakzatba rendeződésekor léptek akcióba, mert ezzel megvalósították a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértését. Az ORFK szóvivője szerint a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat is úgy rendelkezik, hogy a rendőrnek intézkedési kötelezettsége van, ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlel, függetlenül attól, hogy ez közterületen, vagy magánterületen történik.

Törvényt sértett a Gárda, de a rendőrség is

A Gárda mozgalom léte egyértelműen jogellenes az ítélőtábla által hozott bírói ítélet szerint. A jog kijátszása az, hogyha a nevében új szervezet ugyanazt, vagy nagyon hasonló dolgot tesz mint elődszervezete. Ez jogellenes – állítja Lövétei István.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében viszont mégsem erre a jogi helyzetre hivatkozik, hanem a július 17-től érvényes kormányrendeletre. Az alkotmányjogász szerint elég különleges jogi helyzetről van szó. Az igazságügy ugyanis azt mondja, hogy egy bírói ítélet nem figyelembevételére nincs Magyarországon elégséges felelősségi intézmény. Ezért konstruálnia kellett valamit, ami alapján intézkedhet, így lett az a szabálysértés. Lövétei azt mondja, neki kétségei vannak a kormányrendelet elfogadhatóságáról.

A Gárda mai akciója után új helyzettel állunk szemben – mondja az alkotmányjogász. Lövétei István szerint ugyanis ha egy szervezet egy magánterületen tart gyűlést, az már egészen más helyzet, mint amikor közterületen gyülekeznének. Bűncselekmény esetén ugyanis behatolhat a rendőrség magánterületre is, szabálysértés esetén azonban nem. A Gárda mai rendezvénye azonban nem esik büntetőjogi kategóriába, így a rendőrök a helyszínre nem léphettek volna be.

(Krónika)