Hirdetés

A magyar cég az AzureSeq-200 CE terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik az Európa, Közel-Kelet és Afrika régiókra. AzureSeq-200 CE az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi qPCR eszközön és nem szükséges hozzá egy zárt rendszer. Az Omixon az AzureSeq-200 CE tesztet teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá és más laboratóriumi qPCR eljárásokkal hasonlította össze.

„A klasszikus PCR vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes (több órát tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humán erőforrást is, emellett reagens igényes és költséges. A reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani az ehhez szükséges reagenseket. A fentiek miatt óriási szükség van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás. Az AzureSeq-200 CE SARS-CoV-2 direct RT-PCR tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények teljes mértékben (100%) megegyeztek a klasszikus qPCR vizsgálatok eredményeivel. Ha bevezetjük, a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni” – nyilatkozta dr. Vásárhelyi Barna, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

„Míg az Omixon alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejleszt a jelenlegi pandémiás helyzetben szükségét éreztük, hogy innovációs képességünkkel hozzájáruljunk a helyzet mielőbbi normalizálásához. Az innováció itt nem áll meg, hamarosan jön az influenza szezon, amikor már egy korona vírust és influenzát megkülönböztető tesztet tervezünk nyújtani. A laboratóriumoknak semmi többletmunkát nem kell végezni. Az influenza kimutatás is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene.” – nyilatkozta Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.

Korábban írtuk