Az Európai Parlament március közepén, Strasbourgban tartott plenáris ülésén három új bizottságot hozott létre. Vizsgálóbizottság felállítását hagyta jóvá a Pegasus kémszofter használatáról, különbizottságot állított fel, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozik majd, a koronavírus-világjárvánnyal foglalkozó különbizottság pedig az egészségügyi válság tanulságait vonja majd le és ajánlásokat fogalmaz meg a jövőre nézve.

Hirdetés

A bizottság tagjainak névsorát az Európai Parlament március 23-24-i plenáris ülésen hagyták jóvá.

A Pegasus és más megfigyelő kémprogramok használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottságban három magyar képviselő, Hidvéghi Balázs, a Fidesz, Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK), valamint Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője dolgozik majd.

Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába ártó szándékkal történő külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottságban szintén három magyar képviselő, Bocskor Andrea és Hidvéghi Balázs, a Fidesz, valamint Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője dolgozik majd.

Korábban írtuk

A koronavírus világjárvánnyal foglalkozó különbizottságnak nem lesz magyar tagja.

A különbizottságok létszáma 33 fő, a vizsgálóbizottságé pedig 38 fő. A bizottságok elnökét és alelnökét az alakuló ülésen választják meg. Az egyes bizottságoknak az alakuló ülésüktől számítva 12 hónap áll rendelkezésükre, hogy összeállítsák ajánlásaikat. A vizsgálóbizottságok egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg. A különbizottságok és vizsgálóbizottságok nem fogadnak el jogszabályokat.