Fotó: MTI/EPA/Mykola Tys
Vonatra várnak az emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én
Hirdetés

Az ügyvédi összefogás Magyarországról indult, a magyar tulajdonú nemzetközi iroda, a KNP LAW egyik ügyvédjének, Koppány Olivérnek néhány közösségi médiás posztjával, ismerteti a Magyar Nemzet.

„A LinkedInre és az Instagramra írtam ki, hogy ha van az ismerőseim közt olyan ügyvéd, aki tud és akar segíteni, az vegye fel velem a kapcsolatot. Az első néhány órában több mint négyszáz e-mail érkezett, pénteken és szombaton a kollégáimmal rendszereztük az adatokat, fejlesztők bevonásával vasárnapra összeállt a kereshető adatbázis és kapcsolati űrlap” – mondta az ügyvéd az Indexnek.

Hozzátette: a kezdeményezés a Big Law Boiz oldalnak köszönhetően azonnal terjedni kezdett az Instagramon, és több amerikai ügyvédi iroda is az akció mögé állt. Egy Google-táblázattal kezdődött, ami mára egy jól kereshető, használható adatbázissá alakult, amelyet a világ több részén, többek közt Kaliforniában dolgozó fejlesztőcsapatok tökéletesítenek.

Vasárnap óta már működik az az oldal (Ukrainelegalaid.org), amely kettős célt szolgál: egyrészt ügyvédek jelentkezhetnek a világ minden tájáról, hogy ingyenes jogi segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek, másrészt az otthonukat elhagyni kényszerülők tudnak ügyvédet keresni az adatbázisban.

Korábban írtuk

Koppány Olivér tájékoztatása szerint az ügyvédek megadhatják az irodájuk helyszínét, a joghatóságot (azt az országot, ahol el tudnak járni), valamint feltüntethetik menekültügyi tapasztalatukat is.

Természetesen minden ügyvéd ellenszolgáltatás nélkül, pro bono vállalja a tanácsadást – jegyezte meg az ügyvéd.

Az oldal jelenleg angol, ukrán, lengyel és orosz nyelven működik, de még hétfőn további más – köztük magyar – nyelven is elérhető lesz.

A portál szerint az utóbbi két napban már több mint háromszáz megkeresés érkezett a platformon keresztül, ezért a jogi szakember kiemelten fontosnak nevezte, hogy minél több magyar ügyvéd is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Jelenleg ugyanis túlnyomórészt észak-amerikai ügyvédek regisztráltak, ezért azon dolgoznak, hogy minél több európai ügyvédhez is eljusson a hír.