A 234 alkotó mintegy 400 kézműves munkáját felvonultató tárlat anyagát A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA), az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata által kiírt pályázatra beérkezett alkotásokból válogatták ki a Hagyományok Háza, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársai.

Szűcs György, az IPOSZ országos elnöke a tárlat hétfői megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a kiállítás-sorozat 1994 óta nyújt lehetőséget a magyar kézműves hagyományok művelőinek a bemutatkozásra, hatodik éve a Mezőgazdasági Múzeum vendéglátásában. A napjaink kézművességét megmutató anyag mellett idén az évszakok váltakozása az aktuális kiegészítő téma – fűzte hozzá.

Köszöntőjében Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a nemzet tárgyi kultúrájának fontosságára mutatott rá. Mint hangsúlyozta, az emberekben általában megvan az állandóság és a tradíció iránti vágy; nem az eldobható, hanem a tartós dolgokat szeretik, és ezt az igényt a kézművesség tudja kielégíteni.

Mint az AMKA tikára, a kiállítást szervező Gergely Imre az MTI-nek elmondta, az alapítvány által kiírt pályázatra hivatásos vagy műkedvelő magyarországi, illetve határon túli kézművesek jelentkezhettek munkáikkal, amennyiben azok természetes alapanyagokból készültek, tradicionális kézműves technikákkal. A rendezvény hagyományai szerint a zsűri 2011-ben is összeállította a tárlat 50 legkiemelkedőbb kézművesének listáját, ők a hétfői megnyitón vehették át az elismeréseket.

A Mezőgazdasági Múzeum földszintjén augusztus 7-ig látható kettős kiállítás a kézműves technikák szinte teljes tárházát felvonultatja: népi ihletésű ékszerek, kosztümök, textiljátékok mellett a közönség többek között szőttesekkel, hímzésekkel, kerámiákkal, fafaragásokkal, bútorokkal, hangszerekkel, festett selyemkendőkkel vagy akár csuhébabákkal is találkozhat.

(MTI)