Magyar Levente arra reagált, hogy Karl Pachner, az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) egyik vezetője egy a Facebookon közzétett – időközben eltüntetett – bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

Hirdetés

Magyar Levente az eset miatt az ausztriai követség ügyvivőjének kifejezte „a magyar kormány mély megütközését afölött, hogy a tegnapi napon az osztrák állami médiaszolgáltató egyik vezető beosztású munkatársa még a jelenlegi felfokozott európai politikai diszkurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak mondható szavakkal illette Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki mögött ráadásul a magyarok elsöprő többségének is a támogatása áll, ezáltal minden magyar sértve érezhette magát”.

Ezt számon kellett kérni az osztrák kormány képviselőjétől, aki egyébként elhatárolódott ezektől a szavaktól és kifejezte az együttműködés iránti szándékát – tette hozzá.

„Azt egyértelművé tettem mindazonáltal, hogy a jövőben ezeket a szavakat, hogyha elhangoznak, nem fogjuk tudni ennyivel elrendezni. Ezek a szavak túlmennek azokon a civilizációs normákon, amelyek Európában megengedettek még egy ilyen háborús időszakban is, amikor egyébként arra kellene minden erőnket fordítani, hogy együtt legyünk úrrá azokon a kihívásokon, amelyeket a háború lökéshullámai keltenek” – fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

Hozzátette: „Ausztriával mi jó viszonyra törekszünk, de sem Ausztriának, sem más külföldi szereplőnek nem fogjuk megengedni azt, hogy a magyarokat, a magyarok demokratikusan megválasztott kormányát, annak vezetőjét ócsárolják”.

Korábban írtuk