Fotó: MTI/KKM/Tass Blanka
Csap, 2022. december 8. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselõ és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Csapon 2022. december 8-án Magyarország áramfejlesztõ generátorokat és tartós élelmiszert adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.
Hirdetés

Sem Kárpátalja, sem Ukrajna egésze nem marad segítség nélkül. Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit – jelentette ki Magyar Levente Csapon, ahol két kamion segélyszállítmányt – áramfejlesztő generátorokat és tartós élelmiszert – adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, és a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől érkezett. A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – közölte az államtitkár.

Beregszászon egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára száz laptopot adott át Magyar Levente Olekszandr Kosztyucsenko oktatási miniszterhelyettes társaságában, további 250 eszköz pedig Ukrajna távolabbi régióiba kerül. Kosztyucsenko a közmédia tudósítóinak elmondta, hogy a magyar partnerek humanitárius segítsége lehetővé teszi az online oktatás minőségének javítását, hiszen a légiriadók és az áramszünetek miatt egyre több iskolás kénytelen ilyen formában megszervezni az oktatást. Magyar Levente hozzáfűzte, hogy a számítástechnikai eszközöket az ukrán kormánytisztviselők kérésére szerezték be, és a program folytatódik.

Ugyancsak Beregszászon került sor két mikrobusz átadására a Kijev mellett fekvő bucsai kistérség számára. Erről Magyar Levente nyári helyszíni látogatásán állapodott meg a helyi önkormányzat vezetésével. Az adományt átvevő Szerhij Sepetyko alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok kivonulását követően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vitt elsőként humanitárius segélyt a városba, és a támogatás azóta is folyamatos. Magyar Levente elmondta, hogy Magyarország már egy tucat intézményt épített újjá vagy alakított át, Bucsában pedig jövő tavasszal mintegy tízmillió eurós költségvetéssel megkezdődik egy többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ felépítése.

Korábban írtuk