Fotó: MTI/Mohai Balázs, szerk., archív
Hirdetés

A portálon azt írták: a Népszabadság kisebbségi tulajdonát képező részesedést 2015-ben éppen az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány adta el az osztrák üzletembernek, vagyis „maguk a szocia­listák üzleteltek Pecinával”. A pártot akkor Tóbiás József vezette, elnökségének pedig Gőgös Zoltán elnökhelyettes mellett Ujhelyi István is tagja volt – tették hozzá.

Kránitz László, a párt országgyűlési képviselője a vételár összegét nem árulta el, a Magyar Nemzet azonban úgy tudja, az MSZP másfél milliárd forintot kapott.

A Panama-iratokból 2016-ban szerintük az is kiderült, hogy Heinrich Pecina 2002-2010 között üzleti kapcsolatban állt Erős Jánossal, a K&H és a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjével is, aki a portál szerint „kiváló viszonyban” volt több szocia­lista politikussal, köztük Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökökkel.

Mint írták, Pecina egyik alapítványa, a Wintercastle eladott egy kisebb céget ötvenezer euróért Erős János panamai bejegyzésű érdekeltségének, a Garuda Groupnak, amely 2009-ben 5,4 millió eurós hitelt nyújtott a Pecina VCC Financial vállalatának úgy, hogy a könyvvizsgálók a tranzakcióra nem találtak objektív pénzügyi indokot. Az osztrák üzletember néhány hónappal később már nem a panamai cégnek, hanem Erős János kérésére egy bécsi vagyonkezelőnek utalta vissza a pénzt. Az ügyészség pénzmosás gyanújával nyomozott, de nem talált bizonyítékot – olvasható a honlapon.

A Magyar Nemzet közölte, Pecina neve felbukkant a Mol ellen a Gyurcsány-kormány idején intézett támadásban is, amikor az osztrák OMV-n keresztül orosz kézre játszották a magyar olajcég 25 százalékát. Akkor állítólag 5,6 millió Mol-részvény fordult meg az osztrák üzletember kezén – írták, hozzátéve, a részvénycsomagot később az Orbán-kormány idején sikerült visszavásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Ujhelyi István hétfőn jelentette be, hogy az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor „közös bűnös üzelmei.”

Múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az Osztrák Szabadságpárt akkori elnökéről, Heinz-Christian Strachéról, aki lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről.